37% dintre românii care au lucrat în regim mixt, atât de la birou, cât și acasă, spun că au petrecut mai mult timp la muncă în regim telemuncă, arată un studiu publicat joi.

Pe de altă parte, 35% spun că nu au observat un tipar sau lucrează la fel de mult în ambele situații, iar cei mai puțini, 28%, sunt de părere că muncesc mai mult de la birou, arată studiul desfășurat în perioada 30 octombrie – 4 noiembrie de agenția de cercetare de piață Wisemetry Research.

.Principalele motive ale unui program de muncă prelungit de acasă sunt:

  • Apar spontan mai multe activități ce trebuie rezolvate – 47%;
  • Vor să demonstreze că pot lucra eficient, sau chiar mai eficient, și de acasă – 42%;
  • Preferă să nu se întrerupă din ritmul de muncă/ concentrare – 38%
  • Întreruperi datorate membrilor familiei sau activităților casnice – 30%

Interesant este că în comparație cu bărbații, femeile se regăsesc în mai mare măsură în situația de a munci mai mult atunci când lucrează în regim telemuncă. Mai mult de atât, în rândul celor care se întrerup de la sarcinile de lucru pentru a se ocupa de activități domestice 78% sunt femei și doar 22% sunt bărbați.

În comparație cu munca de la birou, telemunca încurajează gândirea creativă, dar pentru unii angajați poate întreține stări de anxietate și poate îngreuna comunicarea între colegi.

Peste o treime dintre respondenți consideră că sunt mai creativi atunci când muncesc de acasă, în timp ce un sfert apreciază că munca de la birou îi ajută să fie mai creativi.

În plus, munca de acasă pare să încurajeze și adoptarea unor obiceiuri de viață sănătoase, precum luarea mesei de prânz și desfășurarea activităților fizice/ sportive.

Majoritatea sunt de părere că munca de la birou facilitează comunicarea între colegi: peste 50% dintre respondenți comunică mai bine cu echipa atunci când lucrează de la birou, în timp ce mai mult de o treime consideră că pierd controlul asupra a ceea ce fac ceilalți din echipă atunci când lucrează de acasă.

Studiul a abordat subiecte precum organizarea telemuncii, îngrijirea și educația copiilor și dezechilibrul de gen în munca domestică, mecanisme adoptate de oameni pentru a face față izolării, obiceiuri pe care oamenii doresc să le adopte sau păstreze în următoarele 12 luni.

Studiul a fost realizat online pe un eșantion de 1000 respondenți. Dintre aceștia, 592 sunt activi în câmpul muncii și au experimentat și munca de la birou, și telemunca/ lucrul de la domiciliu.

 

Articolul precedentMinisterul de Finanțe a publicat rectificarea bugetară
Articolul următorȘeful Consiliului Concurenței: Înghețarea prețurilor la începutul pandemiei ne-ar fi readus la penuria și cozile din vremea lui Ceaușescu