Numai șase țări membre ale Uniunii Europene cheltuiesc pe activitățile de recreere, cultură și religie mai puțin decât România.
De la an la an, alocările României pentru acest domeniu au scăzut, astfel că am coborât de la un nivel aflat peste media UE, la unul sub medie.
Cheltuielile administrației publice pentru activități de recreere, cultură și religie în Uniunea Europeană (UE) au fost de 1,0% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2016, nivel similar celui înregistrat anul anterior, informează un comunicat publicat de Eurostat.
În zona euro, cifra a fost ușor mai ridicată (1,1%), de asemenea neschimbată din 2015.
În 2016, statele membre cu cele mai mari cheltuieli guvernamentale pentru recreere, cultură și religie, ca procent din PIB, au fost Ungaria (3,3%), Estonia (2,1%), Croația și Danemarca (ambele 1,8%).
Statele membre cu cele mai mici cheltuieli publice din acest domeniu au fost Irlanda (0,5%), Marea Britanie (0,6%), urmate de Grecia, Italia și Portugalia (toate 0,8%).
Urmează Cipru și România (ambele 0,9%), țara noastră clasându-se astfel pe locul 22 în clasamentul celor mai mari cote din PIB alocate (unde prima poziție este ocupată de Ungaria).
Astfel, numai șase țări membre cheltuiesc pe activitățile de recreere, cultură și religie mai puțin decât România.
Din acest punct de vedere, în 2016, cel mai recent an pentru care Eurostat deține date, ne-am situat sub media UE, de 1%, nivel la care se află Bulgaria, Germania, Lituania, Malta, Slovacia.
Cu un înainte, în 2015, România s-a clasat mai sus, pe locul 16, cu o alocare de 1,2% din PIB pentru acest sector, peste media UE, de 1,0%, după cum arată datele Eurostat.
Cheltuielile totale în acest domeniu includ cheltuielile pentru facilități sportive și de agrement, biblioteci, muzee, teatre, servicii de radiodifuziune și facilități pentru servicii religioase și alte servicii comunitare.
Conform Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, România a avut în 2016 un PIB de 767,4 miliarde de lei, astfel că alocările pentru recreere, cultură și religie au însumat circa 6,9 miliarde de lei.
Comments are closed.