Un român care lucrează în Marea Britanie plătește taxe și impozite în medie cu 2.300 lire (2.590 euro) mai mult pe an decât un cetățean britanic, la fel ca restul imigranților din Uniunea Europeană, relevă un studiu comandat de guvernul de la Londra, citat de The Independent.
Iar, pe parcursul întregii vieți, un român contribuie cu 78.000 lire (88.000 euro) mai mult decât primește ca asistență socială și servicii medicale, în timp ce în medie pentru un cetățean britanic aceeași contribuție este zero.
„Din punct de vedere al veniturilor bugetare, imigranții din UE au contribuții substanțial mai mari decât primesc de la stat, ușurând povara fiscală pentru contribuabilul britanic”, spune șeful grupului de cercetători de la Oxford Economics, care a realizat studiului.
Concluziile au fost publicate deoarece experții guvernamentali au solicitat ca sistemul de imigrație post-Brexit să faciliteze admisia pe piața muncii insulară a persoanelor cu calificare superioară, limitând în același timp accesul pentru cei slab calificați.
Comitetul Consultativ pentru Migrație (MAC) a recomandat ca cetățenii din statele member UE să fie supuși aceluiași set de reguli pentru imigrație ca și cei din restul lumii.
Cu toate acestea, a recomandat ca această politică numai să fie decisă „în mod izolat”, deoarece imigrația nu face parte din negocierile cu UE.
În ceea ce privește valoarea imensă a lucrătorilor din UE, Mulheirn a adăugat: „În plus, această contribuție medie pozitivă este constantă pe parcursul unei vieți: majoritatea migranților ajung pe deplin educați și mulți pleacă înainte ca cheltuielilor datorate pensionării să înceapă să fie o povară pentru finanțele publice.
„Dacă noua relație a Regatului Unit cu Europa implică o migrație redusă, această analiză sugerează că povara fiscală suportată de contribuabilii britanici va trebui să crească”.
Concluziile au fost publicate pe măsură ce miniștrii au primit mult-așteptatul raport MAC, pe care să-și bazeze adoptarea unei decizii privind setul de reguli privind libertatea circulației forței de muncă după ce Marea Britanie va părăsi UE. Analiza Oxford Economics face parte din această documentație pentru elaborarea noii legislații
Premierul Theresa May a fost ținta multor critici pentru că nu a elaborate o nouă politică de imigrație în cei doi ani care au trecut de la referendumul pentru Brexit.
Această politică a rămas o pagină alba în ciuda faptului că a fost o parte crucială a negocierilor cu Bruxelles-ul, Marea Britanie acceptând să adopte o serie de legi liberale care să păstreze piața muncii deschisă pentru europeni în dorința de a obține un acord comercial favorabil cu UE.
Studiul mai arată că migranții non-UE au o contribuție netă la buget cuprinsă între 28.000 – 50.000 lire, sub cei 78.000 lire pentru cei sosiți din UE.
În total venitul net pentru 2017 adunat din contribuțiile imigranților a fost de aproximativ 27 miliarde lire, cu 19,3 miliarde proveniți numai de la lucrătorii din UE, iar 7,5 miliarde pentru cei sosiți din restul lumii.
La nivel anual în timp imigranții din UE contribuie cu 2.300 mai mult decât media, fiecare non-UE migrant are o contribuție cu 800 lire mai mica iar un cetățean britanic cu 70 lire mai puțin.
Biroul Național de Statistică din Marea Britanie a comunicat că numărul românilor care locuiesc în Marea Britanie a fost estimat în 2017 la 411.000, o creştere de 25% comparativ cu anul precedent.
Este, de altfel, cea mai mare creştere dintre toate naţionalităţile.
În aceste condiții, România a depăşit Irlanda şi India la numărul de cetățeni aflați pe teritoriul britanic şi a ajuns pe poziţia a doua în lista publicată de statisticieni. Cea mai numeroasă comunitate non-britanică din Regatul Unit sunt polonezii, numărul lor fiind estimat la circa un milion.
Aproximativ 350.000 de irlandezi şi aproximativ 346.000 de indieni locuiau în Marea Britanie, în 2017.
Datele oficiale publicate de Biroul Naţional de Statistică (ONS) din Marea Britanie arată că românii au devenit, anul trecut, a doua cea mai numeroasă comunitate non-britanică din Regatul Unit.
Numărul total al cetăţenilor non-britanici care locuiau în Regatul Unit în 2017 era de 6,2 milioane, în creştere cu 4% comparativ cu totalul de 6 milioane din 2016.
Comments are closed.