Legea Offsore se va modifica chiar mai repede decat era de anticipat. Cel puțin până î acest moment modificările aduse sunt cele firești dar un ”zombi” legislativ nu este exclus.

„Se fac discuții acum pentru posibile ordonanțe de guvern pentru Legea off-shore (…) Vrem să și punem în lege că nu se schimbă acea cotă de 50%. Pe mine mă interesează ca ceea ce s-a decis politic ca principiu să fie puse foarte clar, riguros, în formule, în texte, pentru ca pe viitor să nu existe un dubiu care să poată fi exploatat de rea credință. Vorbim de zeci de miliarde pe care trebuie să le câștige statul român și câștigarea pentru prima dată a independenței energetice a României”, spunea la sfârșitul lunii iulie Liviu Dragnea la scurt timp dupa ce fusese adoptata Legea offshore într-o varianta cu o formă cu totul diferită  de cea cunoscută până la ziua votului in Parlament.

La scurt timp președintele Iohannis retrimetea Legea Offshore la spre reexaminare in Parlament cu următorele observații: Considerăm că legea supusă reexaminării se impune a fi reanalizată de Parlament din perspectiva stabilității și predictibilității pe termen lung a cadrului legal aplicabil acestui sector și pentru evitarea potențialelor efecte negative.
De asemenea, considerăm că legea trebuie reanalizată și din perspectiva unei potențiale încălcări a principiului neafectării veniturilor bugetare (cu referire la virarea sumelor la Fondul special de finanțare a contractelor de parteneriat public na) 

Ieri au fost introduse două amendamente la legea offshore, aflată in reexaminare în comisiile din Senat. Modificările propuse chiar de către senatorul PSD, Marin Gheorghe, vizeză exact ceea ce președintele Iohannis susținea că este necesar: predictiblitatea. companiilor petroliere le este garantată nemodificarea taxelor pentru cantitatea de gaz extras pe toată durata exploatării. Deductibilitatea cheltuielilor de explorare este doar o formă rațională de tratare fiscală a activității unui agent economic.

Dacă ar fi să ne ghidăm după informațiile de până în acest moment se pare că populismul variantei adoptate inițial pare ca va restrâns. Rămân însă semne de întrebare până unde se va merge cu modificarea legii. Nu mizez pe ceea ce americanul numește ”scond  thoght” (al doilea gând, schimbare de opinie). Modalitatea reconstituire a comisiei de analiză a Legii si implicit de luare a deciziilor pare mai curând o dezbatere  ”pe șest”  ceea ce poate creea un adevărat ”zombi legislativ”.

Conform Economica.Net ”Legea aflată la reexaminare a ajuns în această Comisie în data de 18 septembrie fără să apară public informaţii despre acest lucru. Potrivit unor surse parlamentare, această comisie este nou-înfiinţată, în urma unui proces de e a comisiilor permanente ale Senatului. Mai mult, şedinţa acestei comisii în care s-a dezbătut legea şi au fost introduse aceste amendamente nu apare pe site-ul Senatului, deci nimeni nu a ştiut că se va dezbate aici acea lege în data de 18 septembrie. De altfel, potrivit site-ul Senatului, senatorul Marian Gheorghe este preşedinte alacestei comisii din data de 17 septembrie, deci a fost numit cu doar o zi înainte să de dezbată această lege în acea Comisie.”

 

Articolul precedentRomânii care lucrează în UK vor contribui cu 36 miliarde euro la bugetul britanic
Articolul următorOracle începe anul fiscal 2019 cu venituri de 9,2 miliarde dolari

Comments are closed.