România se numără printre cele 6 țări membre ale Uniunii Europene cu deficit în creștere la încasare de la taxa pe valoarea adăugată (TVA).
Comisarul pentru Impozitare semnalează că a treia parte din deficitul înregistrat de UE la acest capitol ajunge în buzunarele „infractorilor și probabil chiar teroriștilor”.
Țările UE au pierdut în 2017 venituri în valoare de 150 miliarde de euro în TVA, arată un studiu publicat vineri de Comisia Europeană.
Așa-numita „diferență de TVA” prezintă diferența dintre veniturile preconizate și suma efectiv colectată.
În timp ce statele membre au făcut multe eforturi pentru a îmbunătăți cuantumul TVA, cifrele de astăzi arată că sunt necesare reforme ale sistemului actual de TVA al UE, combinate cu o mai bună cooperare la nivelul UE, astfel încât statele membre să poată utiliza în întregime veniturile din taxa pe valoarea adăugată în bugetele lor, se arată în raportul CE.
„Statele membre îmbunătățesc colectarea taxei pe valoarea adăugată pe întreg teritoriul UE, fapt ce trebuie recunoscut și laudat, însă pierderile de 150 miliarde de euro pe an pentru bugetele naționale rămân inacceptabile. când o sumă de 50 miliarde de euro acoperă buzunarele infractorilor și probabil chiar teroriștilor”, a declarat Pierre Moscovici, Comisarul pentru Afaceri Economice și Financiare, Impozitare și Vamă.
„O îmbunătățire substanțială va veni numai odată cu adoptarea reformei în domeniul TVA pe care am propus-o acum un an. înainte de alegerile pentru Parlamentul European din 2019”, a mai spus Moscovici.
În termeni nominali, diferența de TVA a scăzut cu 10,5 miliarde euro până la 147,1 miliarde euro în 2016, ceea ce reprezintă o scădere la 12,3% din veniturile totale din acest domeniu, comparativ cu 13,2% în anul precedent.
Performanța individuală a statelor membre variază în mod semnificativ. Diferența a scăzut în 22 de state membre, Bulgaria, Letonia, Cipru și Olanda înregistrând performanțe puternice, cu o scădere, în fiecare caz, cu mai mult de 5 puncte procentuale a pierderilor din TVA. Cu toate acestea, diferența de TVA a crescut în șase state membre: România, Finlanda, Regatul Unit, Irlanda, Estonia și Franța.
Deși s-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește îmbunătățirea colectării și administrării taxei pe valoarea adăugată la nivelul UE, statele membre ar trebui să avanseze și să convină cât mai curând posibil cu privire la reforma mult mai amplă de reducere a fraudei în domeniu în sistemul UE, subliniază documentul CE.
Comments are closed.