Anul acesta, 53% din managerii afacerilor de familie identifică „războiul pentru talente” drept unul din cele mai importante trei motive de îngrijorare.
Nivelul a crescut considerabil, față de 43% în 2017, respectiv 37% în 2016.
Afacerile de familie europene sunt încrezătoare în viitor, dar trebuie să devină mai agile, să inoveze mai rapid și să atragă talente de top pentru a rămâne competitive și a continua să crească.
Aceste aspecte se numără printre principalele constatări ale celui mai recent Barometru al Afacerilor de Familie Europene, care a examinat răspunsurile a 1.576 de executivi ai afacerilor de familie din 26 de țări din Europa, inclusiv România, publicat de KPMG Enterprise și European Family Business (EFB).
A 7-a ediție a Barometrului Afacerilor de Familie Europene dezvăluie că acestea continuă să se bazeze pe impulsul creșterii economice puternice din trecut.
În competiție directă cu marile firme
„Observăm progrese semnificative în ultimul an pe măsură ce afacerile de familie se pregătesc de creștere”, a declarat Jonathan Lavender, Global Chairman, KPMG Enterprise & Co-Chair Global KPMG Enterprise Family Business.
„Lumea afacerilor este conectată la nivel global. Pe măsură ce afacerile de familie europene se pregătesc să facă afaceri pe scena mondială, vor intra în competiție directă cu companii din întreaga lume. Acestea trebuie să țină cont de concurența sporită la nivel global în cadrul planurilor de creștere și expansiune”, a mai spus Lavender.
73% din respondenți au afirmat că sunt încrezători sau foarte încrezători în perspectivele economice ale propriilor afaceri de familie pe următoarele 12 luni. Aproximativ unul din cinci (19,5%) au fost neutri și 6,04% privesc viitorul în mod negativ sau foarte negativ.
În timp ce încrederea este în general crescută în Europa, Marea Britanie a fost o excepție notabilă, încrederea respondenților scăzând de la 83% în 2017 la 68% în acest an. În contextul negocierilor privind Brexit, afacerile de familie din Marea Britanie privesc cu precauție viitorul.
Peste 60% din business-uri au crescut
64% din totalul respondenților au raportat o cifră de afaceri în creștere în ultimul an. Doar 11% dintre respondenți au raportat scăderea cifrei de afaceri în ultimele 12 luni.
Îmbunătățirea profitabilității (49%); creșterea cifrei de afaceri (38%); și atragerea noilor talente (27%) reprezintă principalele trei priorități pentru următorii doi ani.
„Războiul pentru talente” a fost clasat ca fiind o provocare majoră cu care se confruntă afacerile de familie. Anul acesta, 53% din respondenți au identificat „războiul pentru talente” drept unul din cele mai importante trei motive de îngrijorare, față de 43% în 2017, respectiv 37% în 2016. Alte provocări majore ale acestui an au inclus costul sporit al muncii (36%) și incertitudinea politică (36%).
Intenții de expansiune
Expansiunea la nivel internațional este amânată. În studiul de anul acesta, doar 36% din respondenți au declarat că și-au intensificat activitățile în afara granițelor în ultimul an – comparativ cu 44% în 2017, respectiv 65% în 2016.
Afacerile de familie din Europa intenționează să crească. Aproape un sfert (23%) dintre respondenți au în plan extinderea și diversificarea propriilor produse pentru a stimula creșterea viitoare, iar peste jumătate dintre aceștia (54%) intenționează să se extindă pe piețe noi.
Barometrul Afacerilor de Familie Europene se bazează pe un sondaj de opinie online cu mai mult de 1.500 de răspunsuri primite de la afacerile de familie din 26 de țări din Europa în perioada 7 mai – 7 iulie 2018.
KPMG este o rețea internațională de firme membre care furnizează servicii de Audit, Consultanță fiscală și Consultanță în afaceri în 154 de țări, având peste 200.000 de profesioniști în toată lumea. Firmele membre independente din rețeaua KPMG sunt afiliate la KPMG International Cooperative („KPMG International”), o entitate elvețiană. Fiecare firmă membră a rețelei KPMG reprezintă o entitate distinctă și separată din punct de vedere juridic.
Comments are closed.