Tot mai puțini români își mai permit să rămână branșați la sistemul de încălzire centralizat pe măsură ce tot mai puține primării mai pot întreține rețelele locale de furnizare a agentului termic.

Locuitorii unui oraș din judeţul Călăraşi şi constănţenii sunt românii branşaţi la sistemul centralizat de termoficare care plătesc cele mai mari facturi la încălzire, de peste 400 lei/Gigacaloria. În topul oraşelor cu cea mai scumpă căldură provenită de la sistemul centralizat urmează şi localităţi unde costul depăşeşte 300 lei/Gcal, în ciuda subvenţiilor acordate de primării.

La jumătatea anului, mai erau branşate la sitemul centralizat de termoficare circa 1,17 milioane de apartamente, dintre care mai mult de jumătate (aproape 562.000) în Bucureşti, conform ultimelor date ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

În Lehliu Gară, cel mai mic oraş din judeţul Călăraşi, gigacaloria a ajuns să coste 471,89 lei, conform datelor ANRE pe primul semestru.

Şi în Constanţa, locuitorii branşaţi la sistemul centralizat au plătit 427,47 lei/ Gcal (foto jos)

Pe locul 3 în topul oraşelor cu cea mai scumpă căldură din sistemul centralizat se situează Sighişoara. Locuitorii oraşului din judeţul Mureş au plătit 379,11 lei/Gcal. Nici aici nu au fost acordate subvenţii.

Următorul în top este oraşul Paşcani, unde gigacaloria a costat 370 lei. Aici, costul a fost însă subvenţionat de municipalitate, fiind redus de la nivelul de 499,80 lei / Gcal.

Pe locul 5 se situează oraşul Alexandria din judeţul Teleorman, unde gigacaloria a costat 342,49 lei, nefiind acordate subvenţii.

La polul opus, oraşul unde se plăteşte cea mai ieftină căldură este Beiuş, din judeţul Bihor. Aici, gigacaloria costă doar 95,53 lei, deoarece furnizorul Transgex obţine energie termică din valorificarea apelor geotermale.

În Bucureşti, oraşul cu cele mai multe apartamente branşate la sistemul centralizat de termoficare, gigacaloria a fost de 163 lei, fiind subvenţionată de municipalitate de la nivelul de 387,40 lei.

Modelul Galaţi

Conform datelor ANRE,  17.000 de apartamente au fost debranşate de la sistemul centralizat de încălzire în prima jumătate a anului.  Cele mai multe provin din doar două oraşe, Iaşi şi Galaţi: circa 7.000 şi, respectiv, 5.900.

De altfel, primarul din Galaţi a anunţat luna aceasta că sistemul centralizat de încălzire nu va mai fi pornit în iarna 2018/2019 şi nici în iernile următoare. Edilul a precizat că măsura a fost luată deoarece sistemul centralizat de termoficare este ineficient, în condiţiile în care numărul consumatorilor este tot mai mic, iar pierderile sunt foarte mari şi generează costuri uriaşe pentru bugetul local.

Primarul oraşului Galaţi a mai spus că municipalitatea va continua să acorde ajutorul de 3.000 de lei pe fiecare apartament pentru montarea de sisteme individuale de încălzire, în vreme ce micro-centralele de cartier care vor acoperi circa 6.000 de apartamente sunt în curs de instalare.

Vânzările de centrale de apartament, creştere de 20 de ori în ultimii 20 de ani

Conform Ariston Thermo România, liderul pieței de centrale termice și boilere electrice, vânzările anuale de sisteme de încălzire au crescut de circa 20 de ori în ultimele două decenii. Printre motivele principale care au stat la baza acestei evoluții se numără creșterea constantă a numărului de debranșări, a pieței de construcții noi, dar și numărul tot mai ridicat de înlocuiri de centrale.

De asemenea, evoluția parcului total de centrale termice instalate a crescut substanțial în aceeași perioadă. Astfel, dacă în 2002 acesta se situa la circa 410.000* de unități, la nivelul anului 2016 ajunsese la aproximativ 2,2 milioane de bucăți, în creștere cu 436%. Conform estimărilor Ariston, în prezent parcul instalat de centrale termice a ajuns la circa 2,4 milioane de unități.

Conform datelor Ariston încă din primul semestru din anul 2017 un număr de 13 județe din România (Alba, Mureș, Maramureș, Bistrița Năsăud, Satu Mare, Ialomița, Ilfov, Brăila, Caraș Severin, Neamț, Dâmbovița, Olt, Sălaj) nu mai depind de sistemul centralizat de încălzire, folosind un echipament independent de încălzire. La polul opus se află Capitala, unde peste 60% dintre locuințe depind încă de sistemul centralizat (circa 560.000 de locuințe branșate).

 

Articolul precedent„Războiul pentru talente”, marele stres în afacerile de familie
Articolul următorDupă 70 de ani de activitate, Petrolexportimport intră în faliment

Comments are closed.