China a anunțat că va reduce taxa de import pentru autoturisme de la 25% la 15%, în tentativa de a pune capăt războiului comecial cu SUA, și imediat acțiunile firmelor germane au crescut.
Ministerul Finanțelor din China a declarat marți că noua prevedere va intra în vigoare la 1 iulie, după ce nivelul de 25% a fost menținut timp de peste un deceniu.
Reducerea taxelor de import vine ca urmare a unui armistițiu între administrația Donald Trump și oficialii chinezi. Înțelegerea a fost stabilită în vederea dezamorsării tensiunilor dintre cele două țări și evitarea unui război comercial total, scrie Bloomberg.
Măsura poate fi văzută ca o concesie făcută lui Trump și venită în avantajul producătorilor auto americani precum Tesla sau Ford, dar ea creează beneficii și pentru companii europene sau asiatice, ca Daimler sau Toyota.
Vestea a generat deja emulație pe piețele de capital unde activează firmele din domeniu.
Acțiunile Tata Motors, compania indiană deținută de Jaguar Land Rover, au crescut cu 4,7% la bursa din Mumbai, în timp ce BMW a urcat cu 1,5% la Frankfurt, iar Daimler de asemenea a înregistrat un salt de 1,3%.
În acest moment, producătorii auto străini nu pot construi direct vehicule în China, fiind obligaţi să înfiinţeze companii mixte împreună cu partenerii locali. În luna aprilie a acestui an, autorităţile chineze au dezvăluit un calendar pentru a permite constructorilor străini să deţină mai puţin de 50% din acţiunile societăţilor mixte pe care le au cu constructorii chinezi.
Pe de altă parte, în noiembrie anul trecut, Beijingul a redus tarifele de import la aproape 200 de categorii de produse de consum.
Pe fondul temerilor legate de un război comercial global și de creșterea tensiunilor dintre cele două mari economii ale lumii, China și SUA au intrat în discuții bilaterale pentru a-și înteți cooperarea. Într-o declarație emisă de Casa Albă, ambele părți au creat un “consens privind luarea unor măsuri eficiente pentru a reduce substanțial deficitul comercial al Statelor Unite în bunuri cu China”.
O cerință transmisă echipei de negociatori de către consilierul economic al Casei Albe, Larry Kudlow, crease o controversă ce risca să întrerupă discuțiile. Casa Albă insista ca, în urma acestei înțelegeri, China să accepte reducerea cu 200 miliarde de dolari anual a deficitului al SUA pe relația comercială cu statul asiatic.
Practic, fie americanii să exporte mai mult în China, fie cel mai probabil,China să exporte mai puțin în America. Această prevedere a fost contestată imediat de către oficialii chinezi.
Comments are closed.