Astfel, vor fi desființate cele opt direcții regionale (Iași, Galați, Ploiești, Craiova, Timișoara, Cluj, Brașov și București) și se vor fi reînființate direcțiile județene, așa cum au funcționat până în 2012. Susținerea Băncii Mondiale pentru reforma ANAF a avut scopul de a scoate direcțiile județene de sub controlul baronilor locali, iar Fiscul să nu mai fie folosit ca o armă politică pentru intimidarea sau pedepsirea adversarilor.
Reforma a condus la eficientizarea activității și reducerea cu o treime a posturilor de conducere, precum și a aparatului administrativ. Practic, inspectorii ANAF vor reveni sub tutela baronului local și nu vor putea face altceva decât să-i îndeplinească ordinele.
”De la regiune toată activitatea trece înapoi la județ, cum era înainte. Județele trebuie să devină ce erau în anii trecuți. Trebuie să decidă la nivel de județ ce au de făcut în privința Fiscului. Pentru că eu am nevoie de un interlocutor care să răspundă de absolut tot ce face acolo. Dar trebuie să-i lași și pâinea și cuțitul”, a declarat Teodorovici vineri într-o conferință de presă la Bistrița.
Fostul șef al ANAF, Gelu Diaconu a dezvăluit pe Facebook în 29 iunie că PSD pregătește în mare secret contrareforma fiscului: ”PSD da drumul la combinatii si la evaziune, reinventand administratiile judetene! Stiam de mult timp ca, in cel mai mare secret, cateva minti infierbantate din Parlament, impreuna cu cozi de topor din ANAF lucreaza la predarea la cheie a Fiscului si Vamii catre baronii locali. Astazi am primit confirmarea: un draft de proiect. Nu stiu in ce stadiu este, dar asta vor sa faca pe repede inainte. “Gurile rele” m-au anuntat deja ca o astfel de masura da o mare satisfactie UDMR”.
Astăzi, Teodorovici a anunțat că reorganizarea ANAF are loc ca urmare a trecerii contribuabililor mijlocii de la direcțiile regionale la cele județene, trecere prevăzută de o lege inițiată tot de UDMR. ”Există o prevedere legală care spune că de la 1 august contribuabilii mijlocii trec la județe. Președintele Fiscului propune o derogare de o lună. Pot sa fiu de acord cu derogarea doar dacă – și am și stabilit acest lucru – de la regiune toată activitatea trece înapoi la județ, cum era înainte”, a spus Teodorovici la Bistrița. El a adăugat că direcțiile regionale ale Fiscului ”trebuie să rămână doar cu un rol metodologic, culegeri de date, informații, analize și studii”.
Reforma ANAF inițiată cu sprijinul Băncii Mondiale
Restructurarea ANAF din 2013 a fost o precondiție pentru implementarea „Proiectului de modernizare a administrației fiscale”, proiect pentru care România a semnat un acord de împrumut cu Banca Mondială în valoare de 70 de milioane de euro, în 8 mai 2013. Guvernul a convenit atunci cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială ca ANAF să fie reorganizată, activitatea celor 221 de administraţii financiare urmând să fie concentrată în 8 direcţii regionale şi 47 de birouri locale.
La acel moment, Ministerul Finanțelor condus de Daniel Chițoiu (actual secretar general ALDE) arăta că organizarea ANAF pe direcții județene era disfuncțională din următoarele motive, după cum nota Agerpres:
- structura organizatorica actuala, in special cea a aparatului teritorial, care presupune costuri ridicate de administrare, a dus la crearea unui numar mare de organe fiscale, toate judetele fiind tratate similar, netinandu-se cont de dimensiunea sau importanta fiecaruia sub aspectul ponderii economice, a numarului de contribuabili, etc.
- toate structurile includ functii de directori executivi adjuncti, sefi de administratii, sefi de administratii adjuncti etc.
- la nivel national, aproximativ 49% din resursele umane ale ANAF se afla in birourile judetene, iar 43% in birourile operationale. Activitatea desfasurata la nivelul structurii judetene este un amestec de activitati functionale (asistenta, monitorizare, coordonare, functii suport, etc.) si activitati operationale (ex: inspectie fiscala).
- acest tip de organizare tinde sa creasca numarul de structuri si de functii de conducere.
- distributia ineficienta a personalului intre diferitele activitati ale administratiei fiscale, precum si intre diferite unitati de la nivel teritorial, nerespectandu-se, de la un judet la altul, aceeasi proportie intre numarul de personal alocat si numarul de contribuabili administrati sau veniturile realizate.
Obsesia protocoalelor
De asemenea, Eugen Teodorovici, a declarat vineri, la Bistriţa, că a cerut încetarea detaşărilor pe poziţii de conducere din ANAF pentru unele persoane provenite din alte structuri ale statului şi clarificarea situaţiei celor peste 300 de inspectori fiscali care, la rândul lor, sunt detaşaţi pe lângă parchete.
„Am găsit la ANAF, din păcate, persoane detaşate de la alte structuri ale statului pe anumite funcţii de conducere la ANAF, exact în zona de trimitere a unor sesizări către parchete. Şi am spus, uzând şi de experienţa mea ca auditor, că este un conflict cras de interese. Cu alte cuvinte, am cerut şefului ANAF să înceteze detaşarea acestor persoane, adică retrimiterea lor în structurile din care proveneau”, a spus ministrul.
În privinţa inspectorilor fiscali detaşaţi la parchete, ministrul Teodorovici a spus că şi-ar dori ca aceştia să nu se mai întoarcă, dar, în cazul în care se va întâmpla acest lucru, să fie întreruptă „încrengătura între instituţii”.
„Avem cam 300 şi ceva de inspectori fiscali care, astăzi, sunt detaşaţi la parchete, pentru a ajuta parchetele în activităţile lor curente, lucru care la fel am cerut să înceteze, în sensul că ori toţi cei 300 şi ceva rămân la parchete şi am modificat schema de funcţionare, cu posturile să rămână acolo şi să întrerupem orice fel de legătură, ori, dacă se întorc – dar nu îmi doresc acest lucru – să poată să o facă, dar să nu mai fie această detaşare şi încrengătură între instituţii. Avem legile care sunt clare şi transparente pentru toată lumea şi acţionăm în baza acelor legi. Protocoalele nu se justifică”, a declarat ministrul Finanţelor Publice.
Comments are closed.