Încurcate sunt șinele de cale ferată obosite din România. Modernizarea lor este un proces întârziat. Cauzele se cunosc dar metehnele se păstrează.
Compania Alstom, prin filiala din Romania, va contesta atribuirea de către CFR SA a contractului pentru modernizarea subsecțiunilor de cale ferată Braşov – Sighişoara consorțiului Asocierea BRASIG, Swietelsky-Strabag.
”Alstom își rezervă dreptul de a recurge la toate mijloacele pe care legea ni le pune la dispoziție pentru a contesta această decizie, atât la nivel național, cât și european.” se arată într-un comunicat Alstom transmis Realitatea Financiară, vineri.
Contestația Alstom face referire la un motiv pe care care comisia de atribuire a contractului l-ar fi folosit pentru depunctarea ofertei care, până la etapa finală, avea cel mai bun punctaj. Practic, Asocierea din care facea parte Alstom a fost depunctată la analiza finală a comisiei pentru că s-ar fi constatat o incompatibilitate: insolvența unuia dintre partenerii Alstom din consorțiu, firma Euro Construct.
Acest lucru contravine însă atât legii insolvenței cât și legislației naționale și europene în materie de achiziții publice. Cel mai bun exemplu și mai cunoscut este participarea și câștigarea de licitații de către firma ”guvernamentală” Tel Drum, aflată de asemenea în insolvență dar în urma unui scandal public imens, (Tel Drum este compania de construcții asociată în numeroase scandaluri legate de bani publici și fonduri europene de numele șefului PSD, Liviu Dragnea. Deși în insolvență, pe 18 aprilie Tel Drum a câștigat o nouă licitație și i-au mai fost atribuite aproximativ 10 milioane euro pe un contract cu Consiliul Județean Teleorman).
Același tip de logică a ”riguroasei” comisii de atribuire a licitației nu a funcționat însă în cazul consorțiului câștigător, Asocierea BRASIG, formată din Strabag-Swietelsky, în care firma austriacă Swietelsky este cercetată într-unul din cele mai mari cazuri de corupție a unui membru al Guvernului, fostul Ministru al Finanțelor, Sebastian Vlădescu pentru o șpagă de ”numai” 20 milioane de euro.
Cam jumătate din suma care a despărțit oferta consorțiului declarat câștigător joi, Strabag -Swietelsky și ce a consorțiului din care a făcut parte Alstom. Din sursele Realitatea Financiară e vorba de 40 milioane euro.
”Alstom, Aktor, Euro Construct Trading ’98 și Arcad, a fost anterior declarat admisibil și s-a clasat pe locul I, CFR a decis atribuirea acestui contract către asocierea clasată pe locul al treilea, prețul acestei ofertei fiind semnificativ mai mare.” se menționează în comunicatul Alstom.
Oferta financiară a Asocierii BRASIG Strabag – Swietelsky a fost de circa 3,14 miliarde lei fără TVA, contractul de achiziție publică urmând să fie încheiat și semnat de ambele părți la finalul perioadei legale de contestații. Sursa de finanțare pentru modernizarea subsecțiunilor Braşov – Apaţa şi Caţa – Sighişoara, în lungime totală de 86 de km, este asigurată din fonduri nerambursabile și de la bugetul de stat, iar durata de execuție va fi de 48 de luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.
Contractul prevede o gamă variată de lucrări de infrastructură și suprastructură feroviară: terasamente, linii C.F, consolidări poduri, podețe, tuneluri, pasaje superioare, linie de contact, sistem de informare a călătorilor, agroalimentare, telecomunicații, comunicații pentru semnalizare, fibră optică, supraveghere video, instalații electrice, instalații sanitare, instalații termoventilaţie, apărări de maluri, semnalizare, protecția mediului.
Teoretic, prin modernizarea infrastructurii şi suprastructurii feroviare se urmărește asigurarea de condiții tehnice pentru circulația trenurilor de călători şi marfă cu viteze superioare de 160 km/h pentru trenurile de călători şi de 120 km/h pentru trenurile de marfă, creșterea gradului de confort și de siguranță a traficului feroviar.
Si în cazul modernizării caii ferate spre Constanța obiectivul era asemănător, diferența fiind că banii distribuiți de către ministrul Vlădescu consorțiului din care făcea parte Swietelsky proveneau, exclusiv, de la Bugetul statului.
Alstom nu este la prima ”șuntare” în participarea la o licitație organizată de CFR SA. S-a mai întâmplat în 2015.
Atunci însă funcționa altă legislație a Achizițiilor Publice, mai laxă, și cu toate acestea a fost nevoie de un artificiu foarte ”creativ”, specific, pentru ca Alstom să fie scoasă din competiție. A fost mutată în altă clădire sala de depunere a ofertelor chiar în ziua de jurizare și fără anunț prealabil.
În ciuda multor schimbări în bine din România, o constantă se menție. Imposibilitatea de elimina meteahna aranjamentelor de culise păguboase. Nu este pentru prima data când statul român piarde milioane de euro (în cazul acesta ”decât” 40) folosindu-se de argumente, nu doar puerile dar și ilegale. Ar mai trebuie să mire pe cineva cine și unde sunt responsabilii de falimentarea CFR SA, a bugetului de pensii sau a Bugetului in general?
Pentru români nu este necesar un răspuns. Pentru cei ce cred în angajamentul României de a se alinia standardelor europene încă mai sunt semne de întrebare. Și chiar dacă în conducerea Alstom din România se găsesc conaționali, cum ar putea ei să explice de exemplu, acest caz. Cum să explici că pierzi o licitație de mai mult de trei sferturi de miliard de euro pentru că o lege încălcată este folosită împotriva ta, compania Alstom, dar și împotriva propriei țări.
Comments are closed.