Victor Costache, ministrul interimar al Sănătăţii, și Raed Arafat, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, au anunţat, miercuri seara, prezenţa primului caz de coronavirus în România. Cei şapte membri ai familiei pacientului se află în carantină, sub pază, la domiciliu. Cazul din Romania a fost confirmat de OMS.
CORONAVIRUS ROMÂNIA // S-a anunţat primul caz de coronavirus din România. Este vorba de un bărbat din județul Gorj, care ar fi intrat în contact cu cetățeanul italian care a vizitat, recent, ţara noastră. Bărbatul urmează să fie transferat la Institutul „Matei Balş”, din Capitală.
„În urma testarii făcute persoanelor din jud. Gorj, avem primul caz confirmat cu COVID-19 pe teritoriul României. Starea bărbatului e bună, nu manifestă simptome şi nu trebuie să ne alarmăm. Mai avem în lucru încă 33 de teste din acea zona şi probabil vor mai fi”, a declarat, miercuri seara, ministrul Sănătăţii.
Cei şapte membri ai familiei pacientului se află în carantină, sub pază, la domiciliu. Cazul din Romania a fost confirmat de OMS.
„Da, putem confirma, există diagnosticul virusologic pozitiv realizat la Institutul „Matei Balş”, confirmat de profesorul Streinu Cercel. Este vorba de un pacient din grupul de la Gorj”, a declarat, anterior, la un post TV, Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Horaţiu Moldovan.
Medic: Cum să te ferești de CORONAVIRUS și când trebuie să mergi la spital
Simptomele infecției cu noul CORONAVIRUS seamănă foarte mult cu cele ale unei banale răceli, mai ales în cazul formelor ușoare de îmbolnăvire sau cu cele ale gripei, potrivit medicului Adrian Marinescu, specialist în boli infecțioase la Institutul „Matei Balș”, din București.
Simptomele infecției cu noul coronavirus seamănă foarte mult cu cele ale unei banale răceli, mai ales în cazul formelor ușoare de îmbolnăvire (aproximativ 95% din totalul cazurilor), sau cu cele ale gripei, explică Adrian Marinescu.
O persoană care prezintă astfel de simptome și care a călătorit în zone unde s-au înregistrat cazuri de îmbolnăviri sau a intrat în contact cu persoane care au călătorit în astfel de zone nu trebuie însă să meargă singură la medic sau la camera de gardă a unui spital, riscând să transmită virusul, ci să sune la Direcția de Sănătate Publică din județul respectiv, iar de acolo va fi ghidată ce pași trebuie să urmeze. În mod normal, persoana este preluată de un echipaj medical, testată și izolată, dacă este cazul, mai recomandă medicul specialist.
SIMPTOMELE infecției cu coronavirus seamănă foarte mult cu cele ale unei banale răceli sau cu cele ale gripei – tuse, febră, durere în gât, dificultăți la respirație.
CINE ESTE EXPUS: Doar persoanele care au călătorit în ultimele 14 zile în zone unde se înregistrează focare/îmbolnăviri de coronavirus sau care au intrat în contact cu persoane care au călătorit recent în astfel de zone sunt EXPUSE la virus. Celelalte au răceală sau gripă.
Majoritatea din infecțiile cu coronavirus – 95% sunt forme ușoare și se tratează cu medicamentele administrate în mod normal în cazul infecțiilor respiratorii. Doar 5% sunt forme mai grave, iar o parte dintre ele sunt la persoane în vârstă și care suferă de alte afecțiuni.
NU MERGEȚI SINGUR la medic sau la spital, ci sunați la DSP, în cazul în care suspectați că ați intrat în contact cu coronavirusul.