Primarul din Londra solicită un al doilea referendum în privința Brexit. Scurtă analiză a lirei sterline

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a cerut organizarea unui nou referendum privind părăsirea Uniunii Europene de către Marea Britanie, precizând că demersurile premierului în negocierile pentru Brexit „au devenit confuze și sunt în impas” în timp ce împinge țara pe o traiectorie dăunătoare.

Marea Britanie urmează să părăsească Uniunea Europeană pe 29 martie. Dar planurile pentru Brexit ale primului ministru Theresa May încă nu sunt acceptate, unii parlamentari, precum și liderii sindicali și de afaceri, militând pentru ca cetățenii să aibă ultimul cuvânt de spus cu privire la orice acord cu Bruxelles-ul.

Premierul May a exclus în repetate rânduri organizarea unui al doilea referendum. Ea spune că deputații vor fi cei care vor vota pro sau contra unei înțelegeri finale.

Susținerea lui Khan, membru al Partidului Laburist, principalul partid de opoziție, pentru un al doilea referendum, va pune și mai multă presiune pe liderul Jeremy Corbyn, pentru a renunța să se mai împotrivească ideii atunci când partidul se va reuni la conferința anuală ce va avea loc într-o săptămână.

Un al doilea referendum, numit „votul poporului” de către susținătorii săi, nu face parte din politica Partidului Laburist, deși purtătorul de cuvânt al ministerului finanțelor, John McDonnell, a declarat luna trecută că nici o opțiune nu ar trebui omisă din calcule.

Khan a declarat că Marea Britanie se confruntă acum fie cu o înțelegere proastă, fie cu o ieșire „dură”, fără acord, ambele variante fiind „incredibil de riscante”, conform Reuters. El a acuzat guvernul de felul cum a gestionat negocierile și a declarat că amenințarea la adresa standardelor de viață, a economiei și a locurilor de muncă este prea mare pentru ca alegătorii să nu aibă un cuvânt de spus.

Pe de altă parte, Theresa May a declarat, duminică, că s-a concentrat pe planul ei inițial de a stabili o relație cu Uniunea Europeană pe baza unei reguli comune stabilită pentru toate bunurile și că a fost „puțin iritată” de speculațiile constante despre poziționarea ei.

„Această dezbatere nu are legătură cu viitorul meu; această dezbatere se referă la viitorul poporului britanic și la viitorul Regatului Unit „, a declarat într-un interviu acordat BBC care va fi difuzat luni.

„Cel mai important lucru pentru noi este să ne asigurăm că obținem acel acord bun cu Uniunea Europeană, care va fi bun pentru toți cetățenii Marii Britanii”, a completat premierul May.

Însă, dacă este să trecem peste aspectele politicianiste, avem câteva lucruri certe:

  • timpul se scurge extrem de repede, practic nu prea mai este suficient timp pentru încheierea unui acord. Din acest motiv, Marea Britanie a început pregătirile pentru varianta „no deal”;
  • implicațiile acestor declarații venite din partea politicienilor dar și avertismentele trimise în piețe, în perioada recentă, de către oficialii Bank of England, își pun amprenta asupra cotației lirei sterline în raport cu euro și cu dolarul american, aceasta înregistrând variații ample precum și pusee de volatilitate. În plus, chiar s-a pus problema prelungirii mandatului lui Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei, până în ianuarie 2020, astfel încât să poată fi la cârma băncii și după expirarea termenului din 29 martie 2019 în privința Brexit.

Graficul zilnic al lirei sterline în raport cu dolarul, sursa: MetaTrader5 webtrader

  • perioadele de creștere coincid cu cele în care fie au venit date macroeconomice noi și bune din Marea Britanie, fie șansele unui acord au fost, de asemenea, în creștere. Logica acestot mișcări este aceea că, pe măsură ce probabilitatea unui „hard-Brexit” crește, situația economică se va înrăutăți și, pe cale de consecință, cotația lirei sterline scade.
  • chiar dacă, în perioada recentă, accentul mediatic s-a pus pe șansele ajungerii la un acord cu UE și că, de mărimea acestora (oscilantă, de altfel), a depins cotația lirei sterline, putem observa că, în ultima lună, aceasta s-a situat pe un trend de creștere deși, așa cum am menționat anterior, timpul rămas pentru negocieri este pe sfârșite. Motivația nu este complicată: conform sondajelor derulate, daca s-ar repeta referendumul din 2016 în privința Brexit, aproximativ 60% din populație ar vota „remain”, adică în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană.

Care sunt șansele unui nou referendum pe tema Brexit? Încă nu se cunoaște cu exactitate. Dar dacă 60% din cetățeni ar vota acum pentru rămânerea în UE, pesemne că și acel referendum propus de primarul Londrei, Sadiq Khan, ar pica la vot și, pesemne, se va ajunge la alegeri anticipate. Caz în care ar putea veni la putere o formațiune pro-europeană. Caz în care cotația lirei sterline ar putea revizita zonele de dinaintea verii lui 2016, adică 1,48-1,50 în raport cu dolarul. Adică o creștere de aproape 15% față de nivelurile actuale.

Articolul precedentMiniștrii comerțului din cadrul G20 declară că reformarea OMC este „urgentă”. Cauza: Donald Trump
Articolul următorUn bec din patru din lume se va aprinde în 2022 datorită vântului din Europa

Comments are closed.