Picajul înregistrat de majoritatea criptovalutelor în 2018 începe să semene din ce în ce mai mult cu unul destinat cărților de recorduri.
Pe măsură ce monedele virtuale au continuat să scadă în sesiunea de miercuri, indicele MVIS CryptoCompare Digital Assets 10 și-a extins colapsul de 80% suferit de la maximul înregistrat în ianuarie. Aceasta înseamnă că a depășit indicele Nasdaq Composite ca scădere de la vârful consemnat până la minim în perioada crizei Dot-Com a anilor 2000.
Ca și predecesorii lor în timpul creșterilor exponențiale ale acțiunilor cu aproape două decenii în urmă, investitorii în activele cripto, adică cei care au mizat mult pe o tehnologie revoluționară, suferă acum din cauza scăderilor înregistrate, în special de criptomonedele secundare/alternative, așa-numitele alt-coins.
„Acest aspect ne arată pur și simplu cât de masiv a fost balonul speculativ al activelor cripto – așa cum au avertizat mulți dintre noi în acel moment”, a declarat Neil Wilson, analist principal de piață la Londra pentru Markets.com, citat de Bloomberg. „Este foarte probabil ca un câștigător să acapareze întreaga piața – Bitcoin, în prezent, cel mai probabil”.
Graficul comparativ al evoluțiilor indicelui Nasdaq Composite și al MVIS CryptoCompare, sursa: bloomberg.com
În topul scăderilor de miercuri s-a situat Ether, cea de-a doua monedă virtuală în funcție de capitalizarea bursieră. Aceasta a scăzut cu 6% până la nivelul de 171,15 dolari, amplificând retragerea din această lună la 40%. Bitcoin s-a tranzacționat fără schimbări importante, în timp ce indicele MVIS CryptoCompare a scăzut cu 3,8%. Valoarea tuturor monedelor virtuale urmărite de CoinMarketCap.com a plonjat la 187 miliarde de dolari, minimul ultimelor 10 luni.
Aur digital
Mania monedelor virtuale ce a avut loc în 2017, fenomen alimentat de speranța că Bitcoin va deveni noul „aur digital” și că token-urile de tip blockchain ar schimba o serie întreagă de industrii, de la finanțe la alimente, a fost rapid înlocuită de accentul pus pe preocupările legate de hype-ul excesiv, defectele de securitate, manipularea pieței , o reglementare mai strictă și o adoptare mai lentă de către Wall-Street decât cea anticipată.
Optimiștii neagă comparațiile negative, spre exemplu cele cu epoca dot-com, aducând contraargumentul revenirii indicelui Nasdaq Composite, ce-i drept, cu 15 ani mai târziu, precum și impactul enorm al internetului asupra societății. De asemenea, ei remarcă faptul că Bitcoin, cel puțin până în prezent, și-a revenit întrucâtva după crah-urile suferite.
Dar, chiar dacă optimiștii se vor dovedi a fi avut dreptate, iar criptovalutele vor transforma în final lumea, valul de vânzări care a condus la acest picaj subliniază faptul că acest proces este extrem de puțin probabil să fie unul lipsit de turbulențe.
Comments are closed.