Schimbări importante în componența indicelui S&P500: Google, Facebook, Netflix, Twitter nu vor mai fi considerate companii IT

Alphabet (deținătoarea Google), Facebook, Netflix precum și multe alte companii se vor afla în centrul atenției pe 24 septembrie, când vor fi mutate din sectoarele din domeniul tehnologiei și al consumului discreționar într-un grup de mass-media și comunicare lărgit.

În cel mai importantă revizuire a standardului global de clasificare a industriilor (GICS), sectorul serviciilor de telecomunicații va fi redenumit „servicii de comunicare” și va include 18 companii, inclusiv Netflix, Walt Disney și Twitter, care nu vor mai făcea parte din categoria de consum discreționar și tehnologie.

Indicii S&P 500, Dow Jones și MSCI au menținut sistemul de clasificare a afacerilor pe scară largă din 1999, iar rearanjarea aceasta este menită să reflecte evoluția industriei de tehnologie, media și consumatori.

Acțiunile transferate reprezintă aproximativ 8% din S&P 500, iar subindicii S&P vor reflecta modificările menționate, odată cu începutul sesiunii de tranzacționare din 24 septembrie.

Sectorul serviciilor de comunicare va include trei din cele patru așa-numite stocuri FANG – Facebook, Amazon, Netflix și Google, aflată în proprietatea Alphabet – chiar dacă investitorii le consideră ca fiind liderii pe parte de tehnologie care au alimentat creșterea piețelor bursiere în anii recenți.

Alphabet și Facebook vor părăsi sectorul de tehnologie, iar Netflix se va retrage din cel de consum discreționar pentru a se alătura sectorului redenumit. Amazon va rămâne în cel de consum discreționar.

Ponderea curentă, dar și cea viitoare, în indicele S&P500 pot fi văzute în graficele de mai jos:

Ponderea curentă în indicele S&P500, sursa: reuters.com

Ponderea viitoare în indicele S&P500, sursa: reuters.com

Fondurile tranzacționate la bursă (ETF-uri) care urmăresc în mod pasiv indicii sectoriali au aproximativ 89 de miliarde de dolari investiți în tehnologie, mai mult decât în orice alt sector, potrivit datelor furnizate de Thomson Reuters Lipper.

Tranzacționarea ar putea fi volatilă, în special vineri, 21 septembrie, pentru acțiunile suspuse mutărilor, ca urmare a mișcărilor de ajustare a portofoliilor unora dintre ETF-urile pe tehnologie împreună cu fondurile axate pe indici și subindici din sectoarele de consum discreționar și telecomunicații.

Articolul precedentPicajul criptovalutelor, mai mare decât cel al crizei Dot-Com
Articolul următorApple a anunțat noua gamă de telefoane. Dezamăgire pentru investitori: cotația scade cu peste 1%

Comments are closed.