Sondaj-șoc: 1 milion de români au în conturi 10.000 de lei și nu știu de ei

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a efectuat un sondaj cu privire la percepțiile românilor asupra Pilonului II.

Una dintre întrebările adresate subiecților a a fost dacă aceștia știu câți bani au în contul de pensii. Practic doar 3% au afirmat că au peste 10.000 de lei.

„Una dintre întrebările din sondaj a fost dacă ştiţi câţi bani aveţi în contul de pensii. Practic doar 3% au afirmat că au peste 10.000 de lei. În paralel noi am calculat din estimările noastre cam câţi ar avea de fapt peste 10.000 de lei”, a declarat pentru RealitateaFinanciara.net Radu Crăciun, președintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

„Şi am descoperit discrepanţa între calculul nostru teoretic şi statistica pe care o sugera sondajul noastru. Şi a fost lucrul care sincer ne-a mirat şi pe noi foarte tare. Prima dată am crezut că e o greşeală de calcul, după care am refăcut-o, revalidat-o într-un mod conservator. Şi într-adevăr, în final am ajuns la concluzia că undeva până într-un milion de români, dar cu siguranţă peste 500.000 – 600.000, au cel puţin 10.000 de lei în contul lor şi fie nu ştiu că au atât de mult, fie nu ştiu deloc”, a mai spus Crăciun.

Constatarea inedita a fost relevată de un studiu al APAPR realizat la 11 ani de la lansarea sistemului de pensii private in Romania.

Studiu sociologic national, care a evaluat atitudinile și percepțiile cu privire la Pilonul II de pensii, a fost realizat la solicitarea Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România, de către compania de cercetare ISRA CENTER

Pilonul II este perceput drept un instrument de economisire transparent și se bucură de încredere în rândul populației. 55% dintre participanții la studiu au declarat că au încredere că administratorii fondurilor de pensii investesc optim contribuțiile lor.

Pilonul II de pensii este văzut de către Guvernul PSD-ALDE ca un concurent pentru sistemul de pensii de stat. De aceea în ultimii doi ani mediul politic a dus o adevărată campanie de convingere a populației de inutilitatea fondurilor private obligatorii.

Pentru ca redirecționarea contribuțiilor angajaților de la fondurile private obligatorii către sistemul de stat nu era posibilă sub forma unei naționalizări, s-a mers pe varianta limitării contribuțiilor actuale ale angajaților, astfel încât să fie afectată rentabilitatea plasamentelor fondurilor private de pensii.

 

Articolul precedentLeul se pregătește iar de marele salt la 4,7 lei/euro
Articolul următorBătaie pe creditele verzi. 14% din finanțările unei bănci, prin programul UE InnovFin

Comments are closed.