Bătaie pe creditele verzi. 14% din finanțările unei bănci, prin programul UE InnovFin

A person gives euros notes to an other as a European Union flag is seen at background, on August 4, 2012, in Lille, northern France. US President Barack Obama and his French counterpart Francois Hollande backed European growth and eurozone stability this week, ahead of key decisions on resolving the debt crisis.AFP PHOTO PHILIPPE HUGUEN (Photo credit should read PHILIPPE HUGUEN/AFP/GettyImages)

Ponderea creditelor verzi în împrumuturile acordate de Fondul European de Investiții a urcat spectaculos în cursul acestui an.

Prin intermediul parteneriatului semnat  în 2016 cu Fondul European de Investiții pentru programul InnovFin, ProCredit Bank România a acordat deja credite în valoare totală de peste 56 milioane de euro. Ponderea creditelor verzi acordate prin acest program a crescut anul acesta până la 82%, de la 48% în luna septembrie 2017.

Programul InnovFin, Inițiativa pentru IMM-uri și Programul de Cofinanțare a IMM-urilor – Programul Operațional Competitivitate – se numără printre principalele programe folosite pentru finanțarea creditelor verzi. Dintr-un portofoliu total de credite de 168,5 milioane de euro pe care ProCredit Bank le poate acorda în baza acestor parteneriate, peste 100 milioane de euro au fost alocate deja IMM-urilor.

Instrumentele de finanțare InnovFin acoperă o gamă largă de împrumuturi, garanții și finanțări de tip equity, care pot fi adaptate nevoilor inovatorilor. Finanțarea este furnizată direct sau prin intermediul unui intermediar financiar, cel mai adesea o bancă sau un fond.

InnovFin este disponibil în toate sectoarele eligibile din statele membre ale UE și din țările asociate, în cadrul programului UE pentru cercetare și inovare Orizont 2020.

ProCredit Bank România a acordat IMM-urilor locale de la începutul anului credite verzi în valoare de peste 20 milioane euro.

Majoritatea creditelor verzi accesate sunt oferite prin programul european InnovFin, iar peste jumătate din acestea vizează măsuri de eficientizare energetică.

„Există o tendință crescândă în rândul IMM-urilor de a se concentra asupra eficienței energetice”, a declarat Mariana Dimitrova Petkova, director general Adjunct ProCredit Bank România.

Creditele verzi au o pondere de 20% în portofoliul ProCredit Bank România și de 13,9% în portofoliul total al grupului ProCredit.

Instituția bancară acordă credite verzi pentru segmentul IMM încă din anul 2014 și are semnate în acest moment mai multe parteneriate cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții pentru facilitarea accesului IMM-urilor la finanțare, care oferă, ca beneficii pentru clienți, reducerea valorii garanției solicitate și rate mai mici la dobânzi.

Portofoliul total de credite verzi al băncii germane în România este acum de aproximativ 50 milioane euro, față de 28,2 milioane euro în decembrie 2017.

ProCredit Holding AG & Co. KGaA, cu sediul în Frankfurt, Germania, este compania-mamă a grupului  ProCredit România.

Articolul precedentSondaj-șoc: 1 milion de români au în conturi 10.000 de lei și nu știu de ei
Articolul următorDoar un sfert dintre români au încredere în siguranța pensiei de stat

Comments are closed.