Sezonul recoltării la floarea soarelui se apropie și în Olanda, iar antreprenorii locali s-au gândit să dea de muncă și românilor prin Eures (Agenția europeană de recrutare), cu ”generoasa” ofertă de 9,59 euro pe oră, salariul plătit ”culegătorilor de floarea soarelui”.
”Suntem o companie specializată în cultivarea de floarea soarelui, lucrăm cu un grup de aproximativ 18 persoane, parte din ele responsabile cu recoltarea florilor – culegerea și împachetarea de floarea soarelui, pe câmp. Trebuie să fiți motivați, să prestați o muncă bună și datorită activităților acestui loc de muncă să aveți o bună condiție fizică – se lucrează 40 – 45 de ore/săptămână”, așa sună anunțul firmei LTO Arbeidskracht B.V, din Midden-Noord-Brabant, postat pe pagina Eures.
Firma precizează că plătește cu 9,59 euro pe oră persoanele peste 22 ani-pentru primele 4-8 saptamâni, în funcție de performanțe, iar după acestă perioadă cu 10,76 euro/oră.
La un calcul simplu, în ambele oferte vorbim de o remunerație lunară sub salariul mediu net din România, de 2.500 lei.
Un ”avantaj” există, totuși. Nu se solicită experiență și nici o limbă străină. Mai sunt și condițiile de cazare în camere complet mobilate de 2-3 paturi, baie, bucătărie la comun, mașini de spălat, pentru care emigranții trebuie să plătească 70 de euro pe săptămână.
Olanda deţine o suprafaţă agricolă de doar 2,3 milioane hectare, de aproape şapte ori mai mică decât cea a României, însă este al doilea exportator de produse agricole din lume, după SUA. Mai mult de jumătate din produsele agricole importate de România provin din Olanda.
Deci, exportăm forță de muncă ieftină în Olanda și importăm produse agricole scumpe.
Fermierii olandezi beneficiază, în medie, de o subvenţie de 460 euro/hectar, prin PAC.
Comments are closed.