Printre judeţele care au raportat culturi afectate de secetă se află și Dâmbovița, alături de: Alba, Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Ialomiţa, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea.
Suprafaţa raportată ca fiind afectată de secetă este mai mare cu 16.391 faţă de cea raportată cu o zi înainte.
Din suprafaţa totală afectată, 154.500 ha sunt cultivate cu grâu şi triticale, 22.598 ha cu orz, orzoaică, ovăz, secară, 25.000 ha cu rapiţă, 49.910 ha cu porumb, 3.141 ha cu soia, 702 ha cu mazăre, 20.054 ha cu floarea soarelui, 3.952 ha cu plante furajere şi 4.427 ha cu alte culturi.
Prefectul județului Dâmbovița,Claudia Gila, a informat că, în cadrul ședinței Comitetului interministerial pentru gestionarea efectelor produse de schimbările climatice în agricultură care a avut loc ieri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a evidențiat măsurile care au fost luate pentru gestionarea efectelor produse de schimbările climatice în agricultură.
Este vorba despre constituirea comisiilor de constatare și evaluare a pagubelor generate de fenomenele periculoase, ca urmare a secetei pedologice; adoptarea hotărârii de guvern privind acordarea diferenței la subvenția pentru motorină; facilitarea accesului la creditare, prin crearea unui nou produs de garantare menit să sprijine fermierii, Programul „De trei ori Subvenția”, realizat în parteneriat cu CEC Bank și cu Fondul de Garantare a Creditului Rural.
Vă reamintim că s-a solicitat la Comisia Europeană și a fost aprobată acordarea avansului pentru plățile directe la un nivel de 70% și 85% pentru măsurile de mediu și climă din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2022.
Legat de irigații, s-a adoptat HG privind modificarea Programului național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații și a infrastructurii de desecare și drenaj din România, suma destinată fiind de 1,5 miliarde euro care vor fi alocate până în anul 2027 (sume provenite din bugetul național).
Totodată, s-au prevăzut investiții noi în infrastructura secundară de irigații din fonduri UE, în valoare de 400 milioane euro, prin Planul Național Strategic 2023-2027, iar prin același program s-au prevăzut investiții în sisteme locale de irigații din fonduri UE, în valoare de 100 milioane euro.