Riscul de nerambursare se vede, se simte, se calculează. Nu trebuie lăsat să se expandeze. Acest risc este până acum unul potenţial, determinat de factori diverşi, a spus guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, la prezentarea Raportului de stabilitate fianciară.
”Cercetarea noastră și evaluarea riscurilor nu spun să oprim creditul imobiliar, Nu spun nici cel puţin că îl descurajăm. Noi spunem că el trebuie să fie bine administrat de toate părţile”, a subliniat șeful BNR.
Chiar dacă aceste afirmații sunt menite să nu genereze panică în piață, guvernatorul nu a spus că sunt în discuție măsuri de reducere a riscurilor de creditare.
Așa cum a informat Realitatea Financiară, BNR vrea să aducă modificări regulamentului 17/2012 privind unele condiții, la imprumuturile imobiliare cu dobanda fixă. Nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de la 1 iulie 50% la creditele în lei și 35% la cele în valută.
In cazul ipotecarelor cu dobânda variabilă, Banca Centrală a stabilit plafonul la 40% în cazul creditelor în lei și 30% la cele în valută.
Raportul de stabilitate financiară prezentat joi va declanșa discuții și trebuie să fie o debatere serioasă asupra creditului ipotecar și nu una de tipul cum că Banca Națională descurajează creditul sau omoară creditul,a spus Mugur Isărescu.
Față de raportul precedent, în acesta am evidențiat riscul de creditare, a explicat acesta.
”Vrem o discuţie serioasă nu de tipul alba – neagra, în care să se spună Banca Naţională descurajează creditul sau omoară creditul. Păi, aşa vrem să promovăm, cu lozinci din acestea, care nu spun mai nimic? Noi încercăm să găsim o formulă de echilibru, să dăm acel dozaj absolut necesar ca între aspiraţia pozitivă care există într-o societate şi efortul, mare – nu? să faci o casă înseamnă un efort – efortul mare pe care îl face atât debitorul, dar şi riscurile pe care şi le asumă creditorul să existe un echilibru”, a spus guvernatorul BNR.
Să cumperi o casă la tinerețe este un lucru extrem de serios și nu o discuție de tipul ”alba – neagra”
Isărescu a reamintit că în anii ’50 o casă se realiza după un efort care dura 20 sau 30 de ani şi atunci circula vorba că „unii au devenit robii caselor”.
”Expresia este mai potrivită faţă de cea care circulă în prezent şi care susţine că unii au devenit robii băncilor”, subliniază guverntorul.
„Având în vedere contextul intern şi internaţional – de creştere a ratei dobânzii -, precum şi de tendinţa de creştere a preţului activelor imobiliare, un alt risc subliniat în raport este firesc să crească şi nivelul datoriei şi atunci cercetarea noastră şi evaluarea riscurilor nu spun oprim creditul imobiliar, nu spun nici cel puţin că îl descurajăm. Noi spunem că el trebuie să fie bine administrat de toate părţile”, a subliniat șeful BNR.
Comments are closed.