Cuminţenia Pământului a plecat de la Muzeul de Artă. Cât costa asigurarea

Sculptura „Cuminţenia Pământului”, de Constantin Brâncuşi, nu mai este expusă la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) din Bucureşti.

Proprietarele acesteia – Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu – au refuzat prelungirea contractului de comodat încheiat până la data de 3 iunie.

Bogdan Grabowski, avocatul proprietarelor „Cuminţeniei Pământului”, a declarat că, în februarie 2018, s-a solicitat Ministerului Culturii să precizeze dacă va reevalua opera de artă sau va plăti suma de 11 milioane de euro convenită în 2016, dar, până în prezent, nu s-a primit niciun răspuns.

Întrebat de Mediafax care este motivul pentru care nu se mai doreşte expunerea sculpturii la MNAR, Bogdan Grabowski, avocatul celor două proprietare, a răspuns: „Pentru că Muzeul Naţional de Artă ne-a informat că bugetul pentru suportarea asigurării lunare este de aproximativ 90% din bugetul aprobat de către Ministerul Culturii pentru plata asigurării operelor închiriate sau pe care le deţin de la persoane. Asigurarea pentru Cuminţenia Pământului ar fi reprezentat cam 90% din bugetul lunar pe care îl are muzeul pentru suportarea unor astfel de asigurări”.

Avocatul a explicat că MNAR a solicitat de la Ministerul Culturii să le fie alocaţi bani pentru suportarea costului asigurării, însă „Ministerul Culturii nu le-a răspuns. Iar, în ultima perioadă, a fost prelungit contractul o dată pe trei luni, în luna mai a mai fost prelungit cu o lună, dar în ultimul moment, în ultima zi. Acum ne aflam din nou în această situaţie”.

Asigurarea lunară a sculpturii lui Brâncuşi se ridica la 9.000 de lei.

„Pe de alta parte, doamnele coproprietare nu pot să trăiască cu această emoţie, că, în fiecare lună , la sfârşit de lună, nu ştim (ce se întâmplă cu sculptura, n.r.). Iar, dacă va înceta contractul, în ziua respectivă trebuia luată lucrarea de la muzeu”, a mai declarat Grabowski.

Întrebat unde se află în prezent sculptura, avocatul a răspuns: „Este într-un loc privat. Poate fi depozitată cu respectarea legislaţiei din România. Este depozitată în aceleaşi condiţii în care a fost depozitată la Muzeul Naţional de Artă timp de un an, din octombrie 2016 până în decembrie 2017”.

Articolul precedentRomânii cu credite bancare pentru locuință, sunt ”prizonierii propriilor aspirații.” Dar nu toți
Articolul următorNe-am liniștit: BNR vede riscuri de nerambursare dar spune că nu va omorî creditul ipotecar

Comments are closed.