Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României consideră că războiul din Ucraina este oportunitatea de care România are nevoie pentru a face din Constanța cel mai mare și profitabil port la Marea Neagră.
Mihai Daraban spune că România are deja carențe istorice în infrastructură, iar lipsa unor autostrăzi sau căi ferate directe dinspre estul țării către vest poate fi suplinită prin investiția în noi dane ale Portului Constanța.
„Avem carențe în infrastructură la nivel național. Încă nu avem autostrada est-vest, nu mai e un secret pentru nimeni. Pe calea ferată, un tren de marfă tranzitează România în 5 zile de la est la vest. Mai avem și trenurile de pasageri care dau peste cap timpii celor de marfă. La Dunăre, suferim de lipsă de dragaj, de lipsă de predictibilitate, căci nu știm cum se pot schimba condițiile meteo și nu ai cum să ghicești în cât timp ajungi la Budapesta sau Viena.
În tot acest peisaj al infrastructurii, Portul Constanța este unic. Nu avem alte porturi pe care să ne bazăm. Înainte de război trebuia să fim conștienți că Marea Neagră nu e un Rai, ci o mare de bypass, ca buzunarul mic de la jeanși. Nu este o mare de trăznit și este cu țări riverane sărace economic. Bulgaria are un PIB de 69 de miliarde de dolari, România 248 de miliarde de dolari, Ucraina, înainte de război, 155 de miliarde de dolari, Rusia 1.483 de miliarde de dolari și Georgia 15,8 miliarde de dolari PIB. Turcia o scot din ecuație, pentru că ei dacă vor comerț internațional nu descarcă în Marea Neagră, ci în Marea Marmara, via Mediterană. Ei sunt un pion geostrategic, dar nu și unul economic. Totuși, și Turcia trebuie să fie atentă, pentru că dacă tot face presiuni, își pierde clienții. De exemplu, dacă nu ai minim 60.000 de cutii de banane, nava nu intră în Marea Neagră, ci lasă transportul pe undeva prin Europa, iar de acolo te descurci”, a declarat Daraban.
Președintele Camerei de Comerț spune că războiul din Ucraina este oportunitatea de care România avea nevoie pentru a transforma Portul Constanța în cel mai mare jucător din Marea Neagră.
„Avem, din păcate, cu acest război, oportunitatea de a deveni cel mai mare jucător la Marea Neagră. Dacă se termină mâine războiul, Ucraina are nevoie de cel puțin 5 ani de zile pentru reconstrucția porturilor. Dacă rușii înving, Ucraina rusă nu va fi ajutată de nimeni. Aș decreta zona Dobrogei sub stare de urgență. Adică să trecem legea achizițiilor publice și să luăm măsuri concrete. Să profităm de război. De exemplu, în Portul Constanța avem danele Insula, Mol 3 și Mol 4. Trebuie să avem mai multă suprafață cu ieșire la apă, iar asta nu o poate face decât statul. Statul trebuie să acorde aceste perimetre unor investitori. Nu e timp de pierdut. Dacă intrăm iar în stufoșenia legislației, nu mai rezolvăm nimic”, a mai spus Daraban.
El consideră că în Dobrogea ar trebui decretată starea de urgență prin prisma faptului că este zona cea mai expusă la conflictul din Ucraina și că e nevoie de investiții cât mai rapide care să scoată România din influența conflictului.
„Cred că Dobrogea, așa cum e ea situată, cu Insula Șerpilor la 40 de kilometri, cu Brațul Chilia care ne delimitează de Ucraina, cu minele care plutesc în derivă prin Mare Neagră, ar trebui să fie în stare de urgență. Măcar în Dobrogea se poate decreta, ca să ne facă să câștigăm timp”, a declarat Mihai Daraban în emisiunea „Legile Puterii”.