Negocierile cu partenerii de dialog social pentru încheierea noului Contract Colectiv de Muncă vor continua şi vom avea înţelepciunea necesară astfel încât cetăţenii să nu sufere, a declarat, marţi, directorul general al Metrorex, Mariana Miclăuş, după ce a participat la un eveniment de specialitate.
„Încă suntem în negocieri cu partenerii de dialog social. Vom avea înţelepciunea necesară, ambele părţi, astfel încât cetăţenii să nu sufere. Negocierile sunt într-adevăr intense, lungi. Chiar şi acum mă întorc (la sediul companiei – n. r.) pentru că vom avea o altă întâlnire cu partenerii. Sper şi cred că suntem pe drumul cel bun de a rezolva problemele de ambele părţi, de a găsi soluţia optimă pentru societate, în general”, a afirmat Miclăuş.
Întrebată dacă aceste negocieri se vor încheia la 31 octombrie, termenul de finalizare a negocierilor prelungit cu acordul sindicatului de la metrou, USLM, şeful Metrorex a răspuns: ”Eu sper să terminăm. Dacă nu se vor finaliza, vom mai solicita o prelungire”.
„Comisia de negociere are şi un mandat de la Consiliul de Administraţie, căruia trebuie să-i prezentăm rezultatul. De aceea spun că este posibil să solicităm o prelungire dincolo de 31 de octombrie”, a subliniat ea.
Mariana Miclăuş a susţinut că drepturile salariaţilor merg în continuare până la încheierea noului Contract Colectiv de Muncă (CCM), iar în ceea ce priveşte creşterile salariale solicitate de sindicalişti încă nu are un impact financiar, însă analizele sunt în desfăşurare.
„Mai avem anumite articole din contract de negociat. După cum se cunoaşte, drepturile salariaţilor merg în continuare, aşa cum prevede şi Legea 195/2020, Legea statutului personal feroviar. Până la încheierea unui nou contract de muncă, salariaţii îşi păstrează drepturile. Ceea ce solicită dumnealor reprezintă în primul rând acordarea drepturilor suspendate, ca urmare a prevederilor Legii 296, respectiv acordarea tichetelor de masă tuturor salariaţilor, adică şi celor al căror salariu depăşeşte 8.000 lei, acordarea premiilor, care nu se mai acordă conform Legii 296, şi, de asemenea, solicită şi o indexare a salariului luând ca bază de calcul salariul minim brut garantat în plată începând cu 1 ianuarie 2025, respectiv 4.050 lei, cu încadrare în statutul personalului feroviar, Legea 195, şi sunt discuţii. (…) Trebuie să identificăm care este impactul, sunt tot felul de la analize făcute la nivelul nostru, o să le facem şi cu dânşii, vom vedea impactul financiar. Deocamdată nu aş putea spune că există un anumit procent de creştere sau ceva. (…) Deocamdată nu cunoaştem nici la acest moment politica salarială ce va fi introdusă în legea bugetului de stat pe 2025. Încă purtăm discuţii şi vom vedea care este procentul”, a explicat oficialul companiei.
AGERPRES
Sursa: Realitatea Financiara