Numărul redus şi calitatea scăzută a proiectelor de pe piața imobiliară, încă mult sub necesarul de locuinţe noi, împiedică o reluare puternică a cererii de credite. Ceea ce după experienţele din trecutul apropiat este şi bine şi rău – bine pentru că nu se creează o nouă bulă imobiliară şi rău pentru că se construieşte mult şi prost.
Specialiştii în domeniul creditării persoanelor fizice remarcă faptul că, după o perioadă de incertitudini pe piață, generată de modificările legislative cu impact asupra creditării, împrumuturile pentru achiziţia de locuinţe noi s-au reluat. Anul acesta s-a ajuns la cel mai mare nivel al creditării de la criză încoace. Pe fondul creşterii preţurilor locuinţelor, saltul cel mai mare al împrumuturilor acordate este generat de ofertele premium. Acestea au influențat decisiv creșterea creditului mediu față de 2017. Viteza de creştere a creditării depinde însă în mare măsură de ofertă. Iar proiectele noi imobiliare date în folosinţă recent nu acoperă cererea.
„Efervescența proiectelor noi de pe piața imobiliară, deși încă mult sub necesarul de locuințe noi, a alimentat creșterea tranzacțiilor prin credite ipotecare până la cel mai mare nivel din ultimii nouă ani. Creșterea prețurilor imobilelor, în special în zonele premium a dus la o majorare cu 12% a creditului mediu față de anul trecut”, afirmă Anca Bidian CEO Kiwi Finance.
Şefa companiei de intermediere a creditelor avertizează că pentru perioada următoare s-ar putea să vedem o ușoară creștere a dobânzilor medii. „Dar chiar și așa, ofertele băncilor continuă să fie la un nivel aliniat cu veniturile pe de o parte și cu piața imobiliară pe de altă parte. Astfel, în opinia mea acest trend va continuă până la finalul acestui an cu o cerere pe creștere atât pentru creditele ipotecare, cât și pentru cele de construcții sau de nevoi personale”, consideră Anca Bidian.
KIWI Finance a intermediat, în primul trimestru al acestui an, credite în sumă totală de 142 milioane lei în creștere cu 39% față de aceeași perioadă a anuluiui trecut.
Cea mai mare creștere o au creditele ipotecare, cu 50% față de primul trimestru 2017. Astfel, au fost finalizate 451 dosare de credit cu un volum de 110 milioane de lei, ceea ce reprezintă 50% creștere față de trimestrul I 2017. De la înființarea companiei până la sfârșitul anului trecut, valoarea creditelor intermediate a depășit pragul de un miliard de euro.
Comments are closed.