Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat, miercuri, că nu se simte ”confortabil” cand vede avalanșa de știri despre evoluția ROBOR, indicele după care se calculează dobânzile variabile la credite.
„ROBOR a fost și 4% și nu a murit nimeni în Ţara Românească. Eu nu sunt confortabil cu această, aşa să zic, avalanşă de ştiri că a venit Apocalipsa cu ROBOR-ul la 3,20%. A fost 4%, 5% şi nu a murit nimeni în Ţara Românească. Au fost şi mai înalte. Să creaţi un nou bau-bau, nu neapărat dumneavoastră, un nou bau-bau, de la curs acum am ajuns la ROBOR, cred că este o uşoară exagerare şi să spun aşa: invit la calm. Mai multă atenţie când tot promovaţi ideea că s-a ajuns la…ce record este dacă acum patru ani a fost mult mai mare. A atins recordul ultimilor trei ani şi 12 zile şi 5 luni. Deci nu e vorba dacă eu sunt confortabil. Este un nivel care este oricum la jumătatea ratei inflaţiei pe care o avem în prezent. Deci sub nicio formă nu se poate spune că este o exagerare. Exagerare apare la această mediatizare excesivă. Mesajul nostru este că lumea a ieşit cu întârziere în Europa, în Zona Euro, din perioada dobânzilor foarte scăzute şi România nu poate să fie izolată de ceea ce se întâmplă în lume”, a spus Mugur Isărescu, într-o conferință la BNR, citat de agenția publică.
Pe de altă parte, guvernatorul Isărescu spune că rata ROBOR pe termene de până la o lună nu poate să sară, în condiții normale, de nivelul de 3,5% al ratei Lombard, pentru că băncile pot împrumuta bani direct de la BNR dacă au deficit de lichiditate.
”Pe termene mai lungi, la 3 sau 6 luni, rata ROBOR poate merge mai sus, pentru că trezorierii pot îngloba în calcule și perspectivele următoarelor decizii ale BNR sau pot considera că inflația va fi peste prognozele băncii centrale. Banca centrală a fost influențată, în decizia sa de a menține dobânda cheie la 2,5%, de nivelul dobânzilor din piața monetară interbancară – care au crescut pe scadențele mai scurte, overnight până la o lună la 3,4%, aproape de nivelul dobânzii facilității permanente de creditare” spune guvernatorul Mugur Isărescu, portivit Profit.ro
„Ne-a influențat în decizie ROBOR-ul acesta pe termen scurt, overnight, o săptămână, o lună – acestea fiind cotațiile la care nu prea vă uitați (către presă, n. red.), considerați că contează doar acela de influențează Prima Casă – aceste cotații nu pot să crească peste dobânda Lombard, asta ar însemna o disfuncționalitate a pieței sau un trezorier care gură cască, în loc să vină la BNR să ia cu 3,5%, se duce în piață, din disperare că n-are lichiditate, și ia la 3,6-3,7%, când poate să ia mai ieftin. Pentru un trezorier e vot de blam, managerul nu poate să îl ierte”, spune guvernatorul.
„Pe termen lung, mai încorporează ceva. La 3 luni, e vorba și de o viziune… ce va face Banca Națională peste 3 luni… și se uită pe calendarul nostru și vede acolo că în august mai are loc încă o ședință de politică monetară… măi, s-ar putea să majoreze dobânda! Pe termenul de 6 luni, piața mai adaugă și propriile estimări privind evoluția inflației, precum și răspunsul pe care estimează că îl va da BNR. „Dacă e pe 6 luni, ce mai încorporează? Și prognoza privind inflația. Dacă nu ne crede pe noi că inflația va veni sub 4% – și că nu este absolut necesar, având în vedere caracteristica procesului de normalizare din Europa și care nu înseamnă dobânzi real-pozitive și, în consecință, și pentru noi e un semn de întrebare dacă trebuie să ajungem la dobânzi real-pozitive – el zice nu, băi, ca să vină cu inflația în jos judecă cu judecățile de dinainte de 2007-2008, BNR ar trebui să se ducă cu dobânda peste inflație și atunci, la 6 luni, mai citește încă o dată comunicatul nostru, mai face evaluări, și zice: sunt sigur că BNR va duce dobânda de politică monetară la 4%. Și atunci cotează și el la 6 luni cu 4%. ROBOR-ul pe termen mai lung e legat de inflație și percepția celui din piață”, adaugă Isărescu.
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a continuat să crească miercuri pe piaţa interbancară, ajungând la 3,34% pe an, de la 3,27% pe an, marţi.
O valoare mai mare a ROBOR la trei luni a fost înregistrată pe 5 martie 2014, respectiv 3,37% pe an.
Conform datelor BNR, la începutul acestui an, ROBOR la 3 luni se situa la 2,05%. În perioada similară a anului trecut, 4 iulie 2017, indicatorul era la 0,86% pe an.
În ceea ce priveşte indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, acesta a urcat la 3,39%.
Comments are closed.