Adrian Vasilescu, consilier de strategie al Băncii Naţionale a României (BNR), a afirmat, sâmbătă dimineaţa, că actuala depreciere a leului are printre cauze importurile foarte mari.

 

Strategia economică a guvernelor PSD, care au impulsionat consumul prin creșteri salariale desprinse de productivitate, a generat dezechilibre macroeconomice la nivelul raportului dintre importuri și exporturi.

„Ce se întâmplă acum este că am făcut importuri foarte mari. (…) Când se va trage linie, pentru 2018, România va trebui să plătească 13-14 miliarde de euro pentru ceea ce am importat. Polonezii şi cehii au excedent, noi avem un deficit. Aceasta este cea mai mare dezordine pe care o avem noi în ţară. Mulţi văd această dezordine şi pleacă”, a afirmat Vasilescu, sâmbătă, într-o emisiune la un post TV.

Ministerul Finanțelor a somat vineri BNR să intervină în piață pentru stoparea deprecierii leului, fără să menționeze care sunt riscurile și efectele intervenției BNR.

În replică, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a amintit de deciziile guvernării PSD-ALDE care au afectat politica monetară a băncii centrale și „stabilitatea financiară a țării”.

Deficitul comercial la zece luni a atins cel mai înalt nivel de la criză încoace

Deficitul comercial a ajuns în primele zece luni din an la 11,8 miliarde de euro, în creştere cu 15,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (plus 1,6 mld. euro). Este cel mai înalt deficit înregistrat la zece luni din an, din 2009 încoace, indică datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

„Semnele de rebalansare văzute în prima parte a acestui an par să fi dispărut de mult, iar acum economia (României – n. red.) se îndreaptă către cel mai mare deficit comercial postcriză. Împreună cu cifrele slabe ale investiţiilor străine directe, acest lucru ar putea pune presiune pe valoarea leului românesc“, comentează economiştii de la ING.

În vara acestui an, pe baza datelor de la începutul anului, Banca Naţională a României anticipa că exportul net va contribui pozitiv la creşterea PIB, însă datele la 9 luni au contrazis acest optimism. Pe primele trei trimestre, exportul net de bunuri şi servicii a contribuit negativ la creşterea economică: minus 1,5%.

Depreciere de 2,16% pentru leu în luna ianuarie 2019

Cursul de schimb leu/euro a încheiat vineri a treia săptămână cu un nou maxim istoric, de 4,7648 lei, ca urmare a unei creşteri de 0,17% faţă de miercuri, joi fiind zi nelucrătoare, potrivit datelor afişate de BNR, fiind a opta zi de creştere consecutivă.

De la începutul acestui an până în prezent, leul s-a depreciat cu 2,16% în faţa euro.

Articolul precedentEfectul devastator al „taxei pe lăcomie”: ratingul BCR și BRD, revizuite în scădere
Articolul următorDupă operațiunea „Iceberg”, ANAF a demarat operațiunea „Tomis”. Pe cine vizează Fiscul