Primul ministru italian, Giuseppe Conte, va prezenta o nouă propunere de buget în următoarele câteva ore, a declarat el ziarului Avvenire, în scopul evitării unei proceduri disciplinare de către Bruxelles.
Premierul italian Giuseppe Conte a declarat că noua propunere de buget ar putea include, în mod rezonabil, un deficit mai mic decât cel prognozat anterior, dar nu a dezvăluit detalii despre planul său, informează Reauters.
Italia elaborase anterior un buget expansiv care prevedea ca deficitul să crească la 2,4% din PIB în 2019, de la 1,8% în acest an.
Uniunea Europeană a respins bugetul, afirmând că proiectul nu va reduce datoria publică mare a Italiei, așa cum solicită regulile UE, și a îndemnat Roma să revizuiască, pentru a preveni o procedură care ar putea duce eventual la amenzi.
Italia are deja a doua cea mai mare datorie publică din UE, 131% din PIB, iar alte state din zona euro se tem că noi împrumuturi ar putea declanşa o criză a datoriilor similară cu cea care a izbucnit în Grecia în 2010.
Cum s-a desfășurat conflictul dintre UE și Guvernul de la Roma
Comisia Europeană se află în „discuţii intense” cu Italia pentru a vedea dacă guvernul de la Roma va opera „ajustări substanţiale” proiectului său de buget, a anunţat luni vicepreşedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis, responsabil pentru moneda euro şi dialogul social, servicii financiare şi uniunea pieţelor de capital.
Dombrovskis a făcut acest anunţ în contextul reunirii miniştrilor de finanţe din zona euro, luni la Bruxelles, prilej cu care vor fi analizate proiectele bugetelor statelor membre, inclusiv al Italiei.
Miniştrii iau în considerare propuneri pentru crearea unei ‘plase de siguranţă’ care ar preveni riscul de contagiune a unei crize bancare şi pentru consolidarea fondului de salvare al zonei euro.
La 21 noiembrie, Comisia Europeană a respins proiectul de buget al Italiei, o decizie care deschide calea către un proces de sancţiuni din partea UE – cunoscut drept procedura de deficit excesiv (EDP) – contra Romei.
Disputa dintre Comisie şi Italia datează de mai multe luni. Guvernul populist italian susţine un buget care include cheltuieli masive şi despre care susţine că va avea un deficit de 2,4% din PIB în 2019.
În cazul lansării unei proceduri de sancţionare, situaţia financiară a Italiei ar face obiectul unei monitorizări mai stricte din partea UE. Dacă şi în acel caz nu se va conforma, Italia ar putea fi nevoită să plătească amenzi substanţiale.