Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, extinderea Legii prevenției, pentru a include în lista neregulilor, în cazul cărora nu sunt aplicate imediat amenzi, și nerespectarea de către firme a obligației de a avea imprimante fiscale sau case de marcat cu jurnal electronic.
Potrivit modificărilor aduse legii, firmele care nu s-au încadrat în termen nu vor mai fi amendate direct, ci vor primi un plan de remediere cu un nou termen de conformare.
Amenda în acest caz ajunge până la 10.000 de lei, dar atrage și suspendarea activității respectivului punct de vânzare până la dotarea cu aparatele fiscale.
Modificarea legislativă va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.
Primele societăți care trebuie să fie dotate cu noile echipamente, începând cu 1 septembrie, sunt companiile mari și mijlocii, dar procesul a decurs cu dificultate din cauza avizării târzii de către autorități a noilor modele și a înregistrării greoaie a acestora la ghișeele ANAF.
În jur de 27.000 de companii mari și mijlocii trebuie să fie dotate de la 1 septembrie cu noile imprimante fiscale sau case de marcat cu jurnal electronic, dar primele imprimante au fost avizate tehnic de autorități abia în luna august.
Ministerul Finanțelor a anunțat că nu vrea să amâne din nou termenele de 1 septembrie pentru firmele mari și mijlocii și de 1 noiembrie pentru cele mici, deoarece consideră că ar descuraja companiile să cumpere noile echipamente fiscale.
Pe de altă parte, autoritățile nu pot amenda un număr foarte mare de firme dacă vina pentru întârziere este în destul de mare măsură și a autorităților.
Conform Legii prevenirii, o firmă va primi doar un avertisment, împreună cu un plan de remediere înmânat de inspector. În termen de maximum 10 zile de la data expirării termenului de remediere, autoritatea publică trebuie să reia controlul și să verifice dacă problemele semnalate au fost remediate.