Guvernul a declanșat operațiunea „Împrumutul”: 1,2 mld. $ pe 30 de ani

Așa cum a anunțat în cursul acestei săptămâni ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, Guvernul a început să se împrumute din exterior.

România a ieșit din nou pe piețele externe cu obligațiuni în dolari pe 30 de ani și a preluat joi 1,2 miliarde de dolari printr-o nouă emisiune de titluri, la un randament de 5,2%.

Analiștii anticipau că statul va atrage 1 miliard de dolari prin această emisiune, scrie Profit.ro.

Pe de altă parte, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras, vineri, 75 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitaţia de joi, când a împrumutat 500 de milioane de lei, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark pe 45 de luni, la un randament mediu de 4,57% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).

Valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de 75 de milioane de lei, iar băncile au transmis oferte în sumă de 180 de milioane de lei.

MFP a planificat în iunie 2018 împrumuturi de la băncile comerciale de 3,635 miliarde de lei, din care 3,2 miliarde de lei prin licitaţii de obligaţiuni de stat şi certificate de trezorerie, la care se poate adăuga suma de 435 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat. Faţă de luna mai, împrumuturile programate de MFP sunt mai mici cu 200 milioane de lei.

Guvernul României vrea să adune bani atât din interiorul cât și din exteriorul țării, în intenția de a domoli deficitul bugetar.

România ar putea ieşi în decursul lunii iunie pe pieţele externe pentru a se împrumuta, a anunţat, marţi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Ministrul a explicat că această emisiune ar putea fi urmată de o alta, în toamna acestuia an.

Ministerul Finanţelor a împrumutat, la 1 februarie 2018, de pe pieţele financiare internaţionale 2 miliarde euro, printr-o emisiune de euroobligaţiuni în euro, în două tranşe, din care 750 milioane de euro cu maturitatea de 12 ani cu cupon 2,50% şi 1,25 miliarde euro cu maturitatea de 20 ani cu cupon 3,375%. Emisiunea s-a bucurat de un interes ridicat din partea investitorilor, fiind suprasubscrisă de peste două ori.

Articolul precedentBănățenii și oltenii, cei mai mari vânzători de pământuri dintre români
Articolul următorPrimii trei jucători pe piața medicamentelor, vânzări de 3 miliarde lei într-un an

Comments are closed.