România, aspirator de bani. Se împrumută de urgență din țară și din afară

Guvernul României vrea să adune bani atât din interiorul cât și din exteriorul țării, în intenția de a domoli deficitul bugetar.

România ar putea ieşi în decursul lunii iunie pe pieţele externe pentru a se împrumuta, a anunţat, marţi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, potrivit DCnews.ro.

Ministrul a explicat că în prezent, procedurile sunt în derulare şi că această emisiune ar putea fi urmată de o alta, în toamna acestuia an.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, la 1 februarie 2018, de pe pieţele financiare internaţionale 2 miliarde euro, printr-o emisiune de euroobligaţiuni în euro, în două tranşe, din care 750 milioane de euro cu maturitatea de 12 ani cu cupon 2,50% şi 1,25 miliarde euro cu maturitatea de 20 ani cu cupon 3,375%. Emisiunea s-a bucurat de un interes ridicat din partea investitorilor, fiind suprasubscrisă de peste două ori.

Conform MFP, în anul 2018 necesarul brut de finanţare la nivel guvernamental este de aproximativ 74 miliarde lei, volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi atrase de Ministerul Finanţelor Publice de pe pieţele interne şi externe fiind determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de -2,97% din PIB (aproximativ 27 miliarde lei) precum şi de volumul datoriei de refinanţat în anul 2018, în sumă de aproximativ 47 miliarde lei. Ţinând cont de obiectivul limitării riscului valutar cât şi de cel al dezvoltării pieţei titlurilor de stat, deficitul bugetar urmează să fie finanţat în proporţie de circa 75%.

Programul indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2018 semnalează că Ministerul Finanţelor are în vedere, pentru acest an, atragerea de resurse financiare de pe pieţele externe prin emiterea de euroobligaţiuni într-un volum de 4,5 – 5 miliarde de euro (echivalent), în funcţie de evoluţiile, condiţiile şi oportunităţile oferite de aceste pieţe, şi efectuarea de trageri din împrumuturi contractate de la instituţiile financiare internaţionale în valoare de aproximativ 0,2 miliarde de euro.

Finanţele vor emite, de asemenea, un volum de titluri de stat pe piaţa internă în sumă de 48-50 de miliarde de lei, cu o structură a maturităţilor 30-50% (termen scurt versus termen mediu şi lung).

Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de modificare a OUG 64 din 2007 prin care statul român se va împrumuta de la populație prin rețeaua Poștei Române și a instituțiilor de credit. Avantajul investiției în titlurile de stat este că nu au câștiguri impozabile.

„Pentru efectuarea activităţilor de administrare a fluxurilor financiare aferente obligaţiunilor externe, Ministerul Finanţelor Publice poate selecta una sau mai multe instituţii care să furnizeze servicii de agent fiscal şi plătitor, și de agent de proces, ţinând cont de experienţa, capacitatea acestora de a desfăşura astfel de activităţi pe diferite pieţe, precum şi de nivelul costurilor oferite în furnizarea serviciilor”, prevede proiectul de act normativ.

România beneficiază de rating favorabil investiţiilor, „investment grade”, din partea celor patru agenţii de evaluare financiară. Astfel, Standard & Poor’s (S&P) a confirmat, în martie 2018 ratingurile pentru datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi monedă locală ale României la „BBB minus/A-3”, perspectiva asociată fiind stabilă. De la Moody’s, România beneficiază de calificativul Baa3 pentru datoria pe termen lung, din partea Fitch Ratings ratingurile pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală ale României sunt „BBB minus”.

Articolul precedentCu fondurile pe masa: Administratorii Pilonului II de pensii lansează o campanie media de informare
Articolul următorINS: Românii câștigă lunar mai puțin de 750 euro pe familie. Banii se duc pe mâncare, utilități, taxe și impozite

Comments are closed.