Guvernul a aprobat proiectul de lege care interzice închirierea clădirilor cu risc seismic 1 până la reabilitarea acestora. Contractele aflate în desfășurare vor expira în 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, anunță ministrul Dezvoltării Cseke Attila. Acesta a anunțat și modalitate prin care clădirile vor fi evaluate. Proiectul de lege urmează să ajungă în Parlament pentru dezbatere și vot.
Românii nu vor mai putea închiria locuințele din clădirile cu risc seismic major, arată un proiect aprobat de Guvernul României. În plus, proiectul interzice desfășurarea altor activități în aceste clădiri. În București, de exemplu, sunt aproape 400 de clădiri cu „bulină roșie”.
Potrivit proiectului, interdicția privind închirierea sau cedarea în comodat/folosință a spațiilor din clădirile încadrate în clasa de risc seismic I este valabilă până când remediază problemele sesizate.
De asemenea, proiectul prevede că se interzic organizarea și desfășurarea de activități permanente și/sau temporare care implică aglomerări de persoane, în spațiile aflate în clădiri șubrede din punct de vedere al normelor de rezistență la seism.
Prin ”aglomerări de persoane” proiectul prevede ”prezența simultană a cel puțin 50 de persoane într-o încăpere, fiecăreia dintre acestea revenindu-i o arie de pardoseală mai mică de 4 mp”.
Dacă va fi adoptat în această formă, proiectul ar avea un impact major asupra pieței imobiliare din centrul Bucureștiului, unde zeci de clădiri sunt încadrate în această clasă de risc seismic. Este vorba atât de spații de cazare, cât și de diverse baruri, restaurante sau cluburi care-și desfășoara activitatea în astfel de clădiri.
Mai mult, proiectul ar avea impact și asupra pieței turistice, dat fiind că o parte din aceste apartamente sunt închiriate turiștilor prin platforme precum Aibnb și Booking, potrivit ziare.com.