Guvernul a decis, luni 6 ianuarie, plafonarea punctului de amendă, care crescuse semnificativ de la începutul lunii prin majorarea salariului minim.
Punctul de amendă a crescut la 223 de lei începând de la 1 ianuarie, ca urmare a faptului că legea prin care valoarea acestuia urma să fie plafonată la 145 de lei nu putea intra în vigoare după ce a fost contestată la Curtea Constituțională.
Decizia Guvernului de a adopta plafonarea punctului de amendă prin OUG a venit ca urmare a contestării la CCR, pentru a intra mai repede în vigoare.
Guvernul a anunțat în prima parte a lunii decembrie că va plafona punctul de amendă la 145 de lei și în anul 2020 pentru a evita creșterea amenzilor cu aproximativ 54%, în condițiile în care Codul Rutier prevede că valoarea unui punct de amendă reprezintă echivalentul a 10% din salariul minim brut stabilit la nivel național.
Guvernul a adoptat, luni, o ordonanță de urgență pentru modificarea OUG 114/2018, în contextul în care proiectul pe care și-a asumat răspunderea a fost atacat la CCR. Ordonanța nu include, însă, prevederea referitoare la interzicerea cumului pensiei cu veniturile de la stat , fiind atacată la CCR.
„Va trebui să rezolvăm o problemă care este creată de atacul la CCR al PSD împotriva Legii de corectare a ordonanței 114. Suntem pregătiți. După cum știți o serie de măsuri de reformă, o serie de măsuri pe care le considerăm necesare, cum ar fi înghețarea salariilor demnitarilor, prorogarea termenului de intrare în vigoare a pensiilor speciale… încetarea detașărilor în instituțiilor publice din afara instituțiilor publice sau plafonarea punctului de amendă care este legat de salariul minim și alte măsuri nu pot intra în vigoare din cauză că PSD a atacat la CCR legea de corectare a OUG 114. (…) Ca atare este vitală adoptarea acestor prevederi sub dformă de ordonanță de urgență”, a spus Ludovic Orban, la începutul ședinței de Guvern.