Final de săptămână volatil pe Wall-Street: Trump se contrazice cu principalul său consilier economic, în timp ce Apple pune presiune pe indici

Sesiunea de tranzacționare de vineri de pe Wall-Street a fost marcată de o volatilitate importantă, dat fiind faptul că investitorii au avut de digerat diferite comentarii și declarații privind comerțul mondial, datele despre piața forței de muncă din SUA, dar și consecințele rezultatelor financiare publicate de Apple.

Indicele Dow Jones a închis sesiunea de tranzacționare pe minus cu 0,43% la 25.270 de puncte după ce a scăzut cu 300 de puncte pe parcursul sesiunii. S&P 500 a scăzut cu 0,63% la 2723 de puncte în timp ce declinul de 6,6% al acțiunilor Apple a pus presiune și pe alte nume importante din sectorul de tehnologie, precum Facebook și Alphabet, trimițând indicele Nasdaq Composite de tehnologie pe minus cu peste 1% la finalul sesiunii.

Dinamica indicelui Dow Jones din sesiunea de vineri, 2 noiembrie 2018, sursa: cnbc.com

Principalii indici de pe Wall-Street și-au redus însă considerabil pierderile după ce președintele Donald Trump a declarat reporterilor americani că Statele Unite și China sunt foarte aproape de a ajunge la o înțelegere în privința tarifelor vamale.

Comentariile lui Trump vin după ce Larry Kudlow, consilierul său economic principal, a declarat, pentru CNBC, că nu există în lucru niciun acord comercial cu China. „Facem o trecere în revistă normală, de rutină, a lucrurilor la care am fost deja de acord”, a mai spus el. „Nu suntem în preajma unei înțelegeri”.

Când a fost întrebat dacă președintele Trump le-a cerut consilierilor săi să producă un proiect de acord, Kudlow a spus „nu”.

Pe de altă parte, remarcile lui Kudlow vin în contradicție cu cele apărute într-un raport Bloomberg, de la începutul acelei zile, conform căruia Trump le-a cerut oficialilor să prepare un draft al acordului.

În altă ordine de idei, acțiunile Apple au scăzut, ca urmare a rezultatelor financiare publicate dar și a faptului că oficialii au anunțat modificări în privința sistemului de raportare, precum și un outlook nu foarte optimist pentru ultimul trimestru din acest an, tragănd astfel în jos indicii bursieri americani, cu precădere Nasdaq Composite de tehnologie.

În debutul sesiunii de tranzacționare, cotațiile de pe Wall-Street s-au situat în teritoriu pozitiv, ca urmare a veștilor bune venite din macroeconomia Statelor Unite. Conform US Bureau of Labor Statistics, economia SUA a creat, în luna octombrie, un număr de 250.000 de noi locuri de muncă, o cifră care s-a situat cu mult peste estimările din piața, de doar 190.000. Rata șomajului a rămas constantă la 3,7%, un minim al ultimilor 49 de ani, în timp ce dinamica salarială a ajuns la o creștere de 3,1%, cea mai mare rată înregistrată în ultimii 9 ani și jumătate.

Dinamica noilor locuri de muncă din SUA aferente lunii octombrie, sursa: tradingeconomics.com

Însă, investitorii sunt îngrijorați de faptul că creșterea salariilor și creșterea presiunilor inflaționiste vor determina Federal Reserve să majoreze ratele la un ritm mai rapid decât era de așteptat. Banca centrală a SUA a majorat rata dobânzii la dolar de trei ori în acest an și se preconizează să mai opereze încă o ridicare până la finele anului.

Randamentele titlurilor de stat au crescut după publicarea datelor amintite: cele cu scadența la 10 ani au ajuns la un randament de al bancnotelor pe 10 ani sa tranzacționat în jurul valorii de 3,22%, în timp ce randamentul celor la doi ani a urcat la 2,91%.

Articolul precedentMisiune imposibilă pentru Teodorovici: Bani pentru pomeni electorale și deficit sub 3% din PIB
Articolul următorDestinații excentrice de revelion. Cât costă o noapte în sigurul hotelul din lume unde poti dormi printre rechini

Comments are closed.