Pe final de an, după o politică populistă cu majorări salariale, de pensii și supraîncărcarea aparatului birocratic al administrațiilor locale, cât și a celei execuția bugetară dă bătăi de cap actualei coaliții aflate la putere.

Astfel că la inițiativa lui Călin Popescu-Tăriceanu, liderii coaliției de guvernare poartă discuții vineri la Parlament despre a doua rectificare bugetară pe acest an și proiecțiile bugetului pe 2019.

De asemenea, o a doua temă importantă o constituie înființarea Fondului Suveran de Investiții, proiect de suflet al lui Liviu Dragnea, dar contestat de Tăriceanu. Explicația e simplă. După înființarea Fondului, toate companiile din energie, aflate în prezent în subordinea Ministerului Energiei, păstorit de ALDE, vor fi incluse în Fondul de Investiții, adică sub patronajul PSD și al lui Liviu Dragnea personal care își poate numi oamenii devotați în posturi cheie.

Sub aceste auspicii, vineri, în biroul lui Liviu Dragnea de la Camera Deputaților s-au reunit ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici și consilierul premierului, Darius Vâlcov iar după-amiază va avea loc şedinţa coaliţiei, la care e așteptată și Dăncilă.

Călin Popescu-Tăriceanu a declarat miercuri că îl așteaptă pe ministrul Finanțelor , Eugen Teodorovici, să facă o prezentare pe rectificare bugetară. „În legătură cu rectificarea bugetară, vom discuta cu colegii din PSD ca ministrul de Finanţe să ne facă o informare la zi cu privire la execuţia bugetară până la finele lunii octombrie şi cu obiectivele care trebuie atinse până la sfârşitul anului, prin urmare care mai e nevoia de finanţare, dacă mai este o nevoie de finanţare, şi ce soluţii se întrevăd în acest sens, precum şi cu proiecţia bugetului pe anul 2019. Cred că în această săptămână vom reuşi să facem această discuţie, în aşa fel încât la nivelul Guvernului să se poată avansa pe acest subiect cât mai mult”, preciza Tăriceanu.

Reformarea ANAF

Cu un dezastru la capitolul venituri la bugetul de stat, Eugen Orlando Teodorovici, promite redresarea situației financiare a României.

În primul rând, ministrul Finanţelor Publice, a susţinut, vineri, că modul de funcţionare al Agenţiei Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va fi modificat, până la finele acestui an.

„La ANAF, am spus că vreau să implicăm, foarte mult, orice actor din piaţă, că sunt bănci, către care putem să delegăm anumite activităţi, că sunt …, dar nu că iar se ia ideea şi se spune că Teodorovici vrea să externalizeze ANAF-ul. Aveţi încredere, până la final de an, veţi vedea concret măsurile acestea. Nu vă spun ce vreau să fac, ci le veţi vedea făcute”, a afirmat Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, la prezentarea „Topului Naţional al Firmelor Private din România 2017”.

În plus, în ceea ce priveşte gradul de colectare al Fiscului, demnitarul de la Finanţe a susţinut că nu a dat un plan nimănui.

„Planul pe care l-a avut ANAF-ul la începutul acestui an este acelaşi plan. Este planul făcut de cei de dinaintea mea şi evident că cer îndeplinirea acestui plan. Nimic altceva. Că, pe partea a doua a anului, ce nu s-a făcut în prima parte, s-a pus mai departe, ţin, mai departe, la planul pe care noi, la început de an, l-am votat: bugetul”, a mai spus Teodorovici.

Împrumuturi masive pe final de an

Referitor la informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la planul de împrumuturi pe anul 2018, precizăm că acoperirea necesităţilor de finanţare pentru acest an se desfăşoară conform Programului indicativ de titluri de stat. Atragerea resurselor financiare de pe piaţa internă se realizează prin intermediul licitaţiilor de titluri de stat organizate cu caracter regulat de către Banca Naţională a României, în calitate de agent al statului, iar volumul estimat al acestora se anunţă în prealabil la sfârşitul fiecărei luni pentru luna următoare. În anul 2018, necesarul brut de finanţare la nivel guvernamental este de aproximativ 72 de miliarde de lei, volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi atrase de Ministerul Finanţelor Publice de pe pieţele interne şi externe fiind determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de -2,97% din PIB (aproximativ 28 miliarde lei), precum şi de volumul datoriei de refinanţat în anul 2018″, se arată în comunicat.

Conform MFP, volumul indicativ de titluri de stat estimat a fi emise în anul 2018 pe piaţa internă este de aproximativ 46 de miliarde de lei, în timp ce finanţarea deficitului bugetar de pe pieţele externe se realizează prin emiterea de euroobligaţiuni într-un volum de aproximativ 5 miliarde de euro în cadrul Programului MTN şi prin contractarea/trageri de împrumuturi de la instituţiile financiare internaţionale.

Până în prezent, MFP a realizat implementarea planului de finanţare pentru anul 2018 în condiţiile pieţei şi în conformitate cu programul anunţat. Astfel, până la data de 31 octombrie 2018, Ministerul Finanţelor Publice a atras 37 de miliarde de lei pe piaţa internă (lei şi euro, inclusiv emisiunile de titluri de stat pentru populaţie) şi aproximativ 4,6 miliarde euro de pe pieţele externe, totalizând aproximativ 59,2 miliarde de lei.

Ministerul Finanţelor Publice precizează că a anunţat pentru luna noiembrie un volum de 4,2 miliarde de lei, la care se pot adăuga 540 de milioane de lei din alocările sesiunilor suplimentare de oferte necompetitive, acest volum fiind stabilit prin consultare cu investitorii locali (dealeri primari, administratori de fonduri) luând în considerare cererea acestora şi condiţiile de piaţă.

Totodată, MFP menţionează că rezerva financiară în lei şi în valută este de aproximativ 42,1 miliarde de lei, acoperind mai mult de 7 luni din necesităţile brute de finanţare.

Articolul precedentCa să vândă mâncare cu 5% TVA, patronii trebuie să așeze clienții la masă și să se asigure că este consumată pe loc
Articolul următorFinal de săptămână volatil pe Wall-Street: Trump se contrazice cu principalul său consilier economic, în timp ce Apple pune presiune pe indici

Comments are closed.