A trecut de votul în Comisie din Camera Deputaților legea care elimină pedeapsa cu închisoarea pentru evazioniștii care achită integral prejudiciul, cu penalități și dobânzi, plus 20% din suma datorată.
Față de forma adoptată în Senat, deputații au mai îndulcit prevederile acestei legi. Astfel, față de 50%, deputații au redus la 20% din suma datorată statului, pe care vinovatul trebuie s-o achite suplimentar pentru a scăpa de închisoare. În plus, deputații au majorat la 3 ani termenul pentru achitarea prejudiciului, față de un an, în varianta Senatului.
Mitralieră motivează inițierea legii prin supra-aglomerarea închisorilor din România, iar statul câștigă pentru că orice evazionist prins se va grăbi să achite prejudiciul, să plătească amenda, și să-și vadă în continuare liniștit de afaceri, în loc să facă pușcărie.
Deputatul PSD Rădulescu, cunoscut ca Mitralieră, a motivat că îndulcirea legislației cu privire la evaziunea fiscală este „starea sistemului judiciar românesc în ce privește condițiile de detenție și gradul de aglomerare, cât și numeroase cauze în care România a fost condamnată de instanțele internaționale pentru aceste condiții, dar și faptului că, în cazul infracțiunilor de evaziune fiscală, cel mai important este recuperarea prejudiciului suferit de stat”.
PSD spune că dacă inculpatul acoperă în totalitate prejudiciul și nu mai execută pedeapsa privativă de libertate statul mai iese în avantaj pentru că nu va mai fi obligat să achite factura pentru detenția celui condamnat pentru evaziune fiscală.
In comisia de specialitate, în favoarea propunerii au votat deputații PSD, ALDE si UDMR, USR a votat impotriva, iar deputatii PNL s-au abtinut.
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, susține inițiativa lui Mitralieră, pe care o consideră lege europeană: „Sustin orice masura europeana, iar aceasta este o masura europeana”, a declarat Teodorovici.
Mai mult, ministrul de Finante a subliniat ca statul trebuie sa urmareasca recuperarea prejudiciului si nu trimiterea oamenilor la inchisoare.
În schimb, Opoziția consideră că iertarea evazioniștilor este o lege dată cu dedicație, pentru anumiți oameni protejați de coaliția de la guvernare.
USR vrea sa atace proiectul de lege la CCR, deputatul Stelian Ion sustinand ca textul nu este clar.
„Nu am sustinut acest proiect, pentru ca, atunci cand vii cu reglementari care se refera la legislatia penala, trebuie sa ai la baza niste informatii minimale, spre exemplu, cate infractiuni de evaziune fiscala s-au savarsit intr-un an de zile, cate au fost trimise in judecata. Tot ceea ce facem acum se poate considera ca este in folosul anumitor persoane sau neprofesionist.
Trebuie sa vedem de la caz la caz, una este evaziunea facuta de un agent economic mic, un vanzator la taraba, alta este marea infractiune fiscala, acolo trebuie luate masuri dure. Este un proiect important, o sa il avem probabil in dezbatere in plenul Camerei Deputatilor maine si vom vedea ce forma va lua. Nu mai fac referire la modul cum au fost alcatuite textele, neclare, care induc confuzie.
Noi analizam foarte clar sesizarea si de aceasta data la CCR, ramane de vazut daca vom avea sprijinul celor din Opozitie”, a declarat la finalul sedintei Comisiei Juridice deputatul Stelian Ion.
Desi deputatii PNL nu au votat impotriva, ci s-au abtinut, Ioan Cupsa a anuntat dupa sedinta Comisiei Juridice, ca si liberalii iau in calcul posibilitatea sesizarii la CCR a proiectului de lege.
Comments are closed.