Deficitul comercial al Statelor Unite a crescut la un maxim al ultimelor cinci luni în iulie, ca urmare a scăderii exporturilor, în special pe relația cu paartenerii comerciali din China.
Acest aspect este unul extrem de sensibil din punct de vedere politic, motiv pentru care economiștii spun că ar putea încuraja administrația Trump să-și ducă la îndeplinire într-un mod și mai agresiv agenda „America First”.
Politica comercială protecționistă a administrației a trimis Statele Unite pe câmpul de război comercial cu Uniunea Europeană, Canada și Mexicul și, nu în ultimul rând, cu China, președintele Donald Trump susținând încontinuu că Statele Unite sunt în dezavantaj în raport cu partenerii săi comerciali.
Deteriorarea deficitului comercial, raportată miercuri de Departamentul Comerțului, vine cu o zi înainte de sfârșitul unei perioade de dezbateri publice asupra unei listă de bunuri chineze în valoare de 200 de miliarde de dolari, pentru care se așteaptă să le fie aplicate noi tarife vamale. Este extrem de probabil ca, cei interesați de astfel de achiziții din import, să le fi făcut deja până să intre în vigoare noile tarife.
Cum încă administrația Trump nu a reușit să cadă la pace cu omologii săi din China, „Președintele Trump va impune creșteri ale tarifelor vamale în valoare suplimentară de 200 de miliarde de dolari pe relația cu China”, a spus Chris Rupkey, economist-șef al MUFG din New York, citat de Reuters.
Departamentul Comerțului SUA a anunțat că deficitul comercial a crescut cu 9,5%, până la 50,1 miliarde de dolari. Exporturile de soia și aeronavele civile au scăzut, în timp ce importurile au atins un nivel record. Economiștii chestionați de Reuters prognozaseră o creștere a deficitului comercial la doar 50,3 miliarde de dolari, valoare aferentă lunii iulie.
Graficul deficitului comercial al SUA, sursa: tradingeconomics.com
Administrația Trump a impus, la începutul acestui, an taxe pentru importurile de bunuri, inclusiv materii prime precum oțel și aluminiu, mașini de spălat și panouri solare, pentru a proteja industriile americane de ceea ce Trump spune că este o concurență străină inechitabilă. În plus, Statele Unite și China au aplicat tarife de retorsiune pentru produse în valoare totață de 100 de miliarde de dolari de la începutul lunii iulie.
Washingtonul încearcă, de asemenea, să reînnoiască acordul de liber schimb nord-american. Statele Unite au încheiat o înțelegere cu Mexicul săptămâna trecută, dar negocierile cu Canada s-au împotmolit temporar.
Administrația declară că eliminarea deficitului comercial va pune economia pe o creștere durabilă mai mare. Economiștii spun însă că unele dintre politicile guvernului, cum ar fi acel pachet de reducere a impozitelor în valoare de 1,5 trilioane de dolari adoptat la începutul acestui an, va agrava deficitul comercial. Stimularea fiscală a sporit consumul și cheltuielile de afaceri, atrăgând astfel mai multe importuri.
Comments are closed.