Principalii indicatori macroeconomici ai zonei euro pentru trimestrul al doilea arată că economia regiunii are o vitalitate bună, dacă nu chiar excelentă.
În timp ce expansiunea economică a zonei euro din al doilea trimestru completează o perioadă pozitivă de șase ani, creșterea a încetinit în mod neașteptat la doar 0,3%, cel mai slab rezultat din ultimii doi ani. Inflația s-a accelerat în continuare deasupra obiectivului Băncii Centrale Europene în luna iulie, deși a fost în mare măsură s-a datorat creșterii prețurilor la energie. Șomajul a rămas la cel mai scăzut nivel din 2008.
Deși inflația de bază rămâne sub nivelul la care BCE ar dori să se situeze, decidenții politici încep să oprească stimulii economici pe baza faptului că oricum creșterea prețurilor se va îmbunătăți în cursul acestui an.
Aceste date vin pe fondul unor semnale crescânde de incertitudine globală provocată de amenințarea unui război comercial care începe să afecteze climatul economic – în ciuda cererii interne sănătoase. Președintele BCE, Mario Draghi, a subliniat săptămâna trecută că protecționismul rămâne un risc important pentru perspectivele regiunii, de altfel încurajatoare.
Conform Comisiei Europene, încrederea în economia zonei euro a scăzut spre cel mai scăzut nivel în iulie, sugerând că deja companiile încep să resimtă impactul politicilor comerciale mai rstrictive. Comenzile pentru export s-au diminuat, ca și estimările privind producția industrială.
După reuniunea de politică monetară a Consiliului guvernatorilor BCE din 26 iulie, Draghi a spus că o parte din lentoarea evoluției producției industriale din primul trimestru s-a resimțit și în al doilea, dar acest lucru nu ar trebui să dureze. Indicatorii indică „o creștere economică solidă și pe scară largă”, a spus el. Prognoza băncii centrale din luna iunie arată că economia zonei euro va crește cu 2,1% în acest an și cu 1,9% în 2019.
Comments are closed.