Economia României a înregistrat o stagnare în primele trei luni din 2018, iar analiștii consideră că saltul de anul trecut nu este sustenabil, deci se impune o corecție.
Înainte de 1990 se românii inventaseră o echipă de fotbal Avântul prăbușirea. Evident nu clubul acesta nu exista, dar era o formă de a masca o realitate prin umor. Economia era în declin iar autoritățile comuniste nu pridideau să susțină contrariul.
În acest moment, contraperformanța economică este trecută sub tăcere cu ajutorul slide-urilor cu cifre pozitive. Așa cum a fost și prezentarea comparativă 2016-2018 a vicepremierului Viorel Ștefan, făcută ieri la Guvern. Se pare ca nu mai este loc și pentru umor.
Datele publicate de Eurostat privind creșterea produsului intern brut (PIB) în țările membre UE pe primul trimestru al acestui an ne fac să râdem cu un ochi și să plângem cu celălalt.
Vestea bună este că în primele trei luni din 2018, economia României a urcat cu 4,2% față de aceeași perioadă a anului precedent.
Din acest punct de vedere ne depășesc puține state membre – Letonia (5,2%), Polonia (4,9%), Cehia (4,5%).
Desigur, după trei luni nu putem să ne lansăm în predicții pentru întreg anul, mai ales că așteptările instituțiilor internaționale și locale diferă destul de mult.
În raportul său de primăvară, Comisia Europeană previzionează pentru România o creștere economică de 4,5% în 2018, mai mare decât cea anticipată pentru Uniunea Europeană, de 2,3%.
Cea mai recentă estimare a Fondului Monetar Internațional (FMI) ne creditează cu un salt de 5,1%, în timp ce Comisia Naţională de Prognoză (CNP) spune, în raportul său de primăvară, 6,1%.
Așadar autoritățile române sunt cele mai optimiste, în timp ce Comisia Europeană avansează pentru 2018 valoarea cea mai apropiată de cea înregistrată în primul trimestru.
De pe primul loc, am ajuns pe ultimul
Vestea proastă? Cifrele anunțate cuprind și un aspect mai puțin plăcut. În primul trimestru al anului în curs, față de ultimul din 2017, evoluția PIB-ului României a fost 0%.
După acest criteriu, suntem pe ultimul loc în UE dintre toate țările pentru care Eurostat a raportat date referitoare la PIB.
Este această stagnare o simplă corecție sau poate fi privită ca un semnal de alarmă?
„Trebuie spus că ritmul din 2017 nu este unul sustenabil. De altfel, asta se poate sesiza din măsurile de politică monetară adoptate de Banca Națională. Scopul lor este reducerea avansului nesustenabil al economiei și a presiunilor inflaționiste”, ne-a declarat analistul economic Radu Crăciun.
„Totuși, concluziile se pot trage peste un trimestru, când vom avea confirmarea „, a mai spus Crăciun.
România a avut în 2017 o creștere economică de 6,9%, cea mai mare din UE. Banca centrală a majorat anul acesta de trei ori dobânda cheie, care a ajuns de la 1,75% în ianuarie la 2,50% în mai.
Ținta de inflație a BNR pentru anul în curs este de 2,5%, în condițiile unei valori actuale (aprilie 2018 față de aprilie 2017) de 5,2%.
Comments are closed.