Cand reprezentantul unei firme controlată de cel considerat a-l fi detronat pe Bill Gates în topul mondial al bogătașilor lumii, Warren Buffet (cu avere estimată de peste 62 miliarde dolari), vine în România, și ne arată problemele așa cum sunt, nu mai este loc de îndoială.

Romania se indreaptă spre oligopol

”După o caracteristică eminamente monopolistă înainte de 1989, piața asigurărilor din România se îndreaptă acum spre oligopol”, consideră Michael Theilmeier, Vicepreședintele  GEN Re, companie membră a Grupului nu mai puțin celebru decât fondatorul său, Berkshire Hathaway.

Michael Theilmeier este cunoscător al pieței de asigurări din România de dinainte de anul 1990. În contextul participării la Forumul internațional pe asigurări FIAR 2018, specialistul a facut o comparație șocantă. Piața de asigurări din România a fost (în perioada comunistă, n.a.) o piață monopolistă, după care a urmat o perioadă de diversificare, poate cam prea mare. Dar acum se îndreaptă spre oligopol, ceea ce nu este un lucru bun. În trecut, toată asigurarea se făcea proporțional, acum se face… neproporțional”, a declarat Theilmeir.

Specialistul consideră că lentoarea modificărilor legislative și funcționarea pieței asigurărilor  a dus la situația prezentă. El a făcut referire la scandalurile din zona de asigurări auto, cu mai multe falimente – dintre care cel mai răsunător a fost al Astra Asigurări. Astăzi, situația pare complet diferită, dar se urmează un parcurs specific țărilor foste comuniste din regiune care au trecut prin momente de criză asemănătoare, ceea ce a dus la concentrarea pieței și dominația câtorva mari asiguratori. ”Piața tărilor din Europa Centrală și de Est este o piață dominată oligopolă, în fiecare dintre acestea activând 3-8 grupuri internaționale”.

”Îmi amintesc că, în anii 80, majoritatea specialiștilor spuneau că, în doar zece ani, piața internațională de asigurări va fi dominată de 10 grupuri japoneze. Nu s-a întâmplat neapărat așa. În SUA se înființează 80 companii de asigurare pe lună. Spre exemplu, cunosc un grup de profesori care și-au înființat o societate de asigurări pentru a-și asigura profesia.” Mergând pe aceeași analiză vizionară cu a patronului companiei Berkshire Hathaway, vicepreședintele firmei de reasigurări a concluzionat: ”Aceasta este abordarea viitorului: mutualitatea”.

Diversitate în minoritate?

Vorbind ca un bun cunoscător al pieței locale, Theilmeir a amintit despre tendința generală în care, spre exemplu, Generali vinde o serie de operațiuni. Sau, în mod similar, Allianz se retrage de pe niște piețe – trendul fiind ca unele dintre firmele mari să iasă de pe anumite piețe, nu să intre.

Grupul AXA, unele din cele mai mari din Europa în asigurări a ieșit din România și nu mai este prezent nici în Albania sau în țările baltice. Sunt piețe prea mici. În zilele noastre, punerea la punct a unui sistem informatic costă prea mult. Cauza pe care o subliniază specialistul o reprezintă costul foarte mare al guvernanței corporative.

Din acest motiv, viitorul ar trebui să aparțină firmelor mai mici, cu viziune, care iau decizii rapid și pot evita riscul contaminării afacerii. De exemplu, dacă nu mai evoluează pozitiv  segmentul auto, să nu fie distrus și segmentul property (proprietăți), pentru ca exista riscul sa „fie distruse” ambele linii. Cum să crești însă când piața este practic împărțită între câțiva jucători mari?

Urmează pe ”realitateafinanciară.ro”

Site-ul ”realitateafinanciara.ro” și-a propus să vă ofere răspunsul la această întrebare prin intermediul companiilor de asigurări si al reglementatorului pieței de profil: Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Articolul precedentPiața de capital din China începe să se extindă la nivel global
Articolul următorFaceți asta și „va ploua” cu joburi. E mai simplu decât credeți

Comments are closed.