La 1 iunie, MSCI Inc. va adăuga distilăriile Kweichow Moutai Co., societatea de brokeraj Guosen Securities Co. și alte peste 200 de companii chineze listate la nivel local la indicele etalon care după care se ghidează investiții de 12 trilioane de dolari.

Componența indicelui piețelor globale care se calculează la New York va fi publicată luni, conținând selecția finală a așa-numitelor acțiuni A (cu riscurile cele mai mici), punând multe dintre ele pentru prima dată pe lista de cumpărare a celor mai mari fonduri de investiții din lume: fondurile internaționale de pensii, de investiții și fonduri bursiere.

Indicele MSCI World, parte a The Modern Index Strategy, este un indice global al piețelor de capital, care reprezintă performanțele capitalurile mari și mijlocii din 23 de țări dezvoltate. Acesta acoperă aproximativ 85% din capitalizarea bursieră ajustată pentru fiecare țară dar indicele MSCI World nu oferă expunere pe piețele emergente.

Este o victorie simbolică majoră pentru China, care de ani de zile se luptă pentru recunoașterea globală a piețelor sale financiare și pentru un rol internațional tot mai mare pentru moneda sa. În timp ce investitorii străini încă mai sunt îngrijorați de economia chineză, de la riscurile datoriei chineze la intervențiile statului și controlul capitalului, mulți sunt dispuși să-și mărească expunerea față de o economie de 13 trilioane de dolari, care crește de două ori mai rapid decât cea din S.U.A.

„În general, adăugarea acțiunilor China A este simbolică pentru liberalizarea crescută a piețelor financiare din China și reprezintă o nouă eră în care China este un adevărat jucător pe piețele globale”, a declarat Eleanor Creagh, strategist la Saxo Capital Market din Sydney, pentru Bloomberg.

În timp ce ponderea inițială a Chinei în indicele MSCI Emerging Markets – de 0,7% – este minusculă, aceasta poate crește în timp până la 14%, pe măsură ce normele pieței se aliniază la standardele internaționale, a spus Creagh. Includerea inițială este de așteptat să direcționeze aproximativ 17 miliarde de dolari în fonduri pasive pe cea de-a doua cea mai mare piață de capital din lume, iar intrările ar putea crește până la 35 miliarde de dolari în următorii ani.

Pentru includerea în indicii MSCI a fost necesari mai mulți ani. Investitorii instituționali îngrijorați de accesibilitatea fondurilor au oprit eforturile anterioare ale MSCI de a adăuga acțiuni A la indexul piețelor emergente. După 2013, când MSCI le-a adăugat printr-o revizuire a acțiunilor listate, trei consultări anuale s-au încheiat cu un „nu” de la investitori. Mecanismele de tranzacționare, tratamentul fiscal și regulile de retragere a capitalului au fost printre preocupările cele mai importante ale investitorilor, a fost concluzia acestor consultări.

Multe dintre aceste provocări rămân în continuare. China, care a permis ca mai mult de jumătate din firmele cotate la bursă să-și suspende tranzacționarea la apogeul unei căderi bursiere de 5 trilioane de dolari în 2015, nu a renunțat la obiceiul de a interveni în piață timpul turbulențelor.

Progresele privind regulamentul de suspendare a tranzacțiilor au fost identificate de MSCI drept un precursor al deciziei de includere în cadrul indicelui global. Deoarece China a extins constant legăturile bursiere între partea continentală și Hong Kong, facilitând investitorilor internaționali să dețină acțiuni A, fiabilitatea sistemului de tranzacționare va fi, de asemenea, un factor de incluziune mai mare, a spus MSCI.

China a început să pună bazele unei incluziuni globale mai largi de ani de zile, incluzând o creștere recentă a limitelor zilnice de tranzacționare pentru investiții prin intermediari. Cumpărările de către străini a acțiunilor companiilor chineze prin intermediul intermediarilor bursieri au atins un record luna trecută, de 40,5 miliarde yuani.

Unii manageri ai fondurilor de investiții vor avea de furcă cu denumiri de companii necunoscute. Doar 70 dintre cei peste 200 de manageri instituționali non-chinezi analizați de Investment Technology Group Inc. au tranzacționat acțiuni cotate în China în ultimii cinci ani. Cu toate acestea, managerii străini au obținut șansa de a pune piciorul pe piața chineză de 7,6 trilioane de dolari prin intermediul intermediarilor bursieri. Cele mai atrăgătoare acțiuni de la bursa din Shanghai includ agenții de brokeraj și operatorii aeroportuari, potrivit datelor de la Hong Kong Exchange & Clearing Ltd.

Deși managerii fondurilor monetare internaționale au investit de mai mult timp în acțiuni chinezești listate pe piețele din New York și Hong Kong – cum ar fi Alibaba Group Holding Ltd. și Tencent Holdings Ltd. – piața internă a Chinei oferă o expunere a unui grup mai larg de companii care beneficiază de un număr impresionant de clienți din ce în ce mai mare economie. Și dintr-o perspectivă de evaluare, este moment prielnic de intrare pe această piață: acțiunile locale din China se află la un preț relativ scăzut față de cele similare din străinătate.

Importanța acțiunii MSCI este semnalul pe care îl transmite instituțiilor despre intrarea pe piața internă din China, a declarat Aaron Boesky, director executiv al Marco Polo Pure Asset Management din Hong Kong. MSCI a considerat că mediul de reglementare al Chinei, lichiditatea și principiile contabile sunt satisfăcătoare, a spus el.

„Este în siguranță să înoți aici”, a spus Boesky

 

Articolul precedentPrognoze: Goldman Sachs anticipează nori de furtună, urmați de scădere economică
Articolul următorDeclarație șoc a unui colaborator al lui Warren Buffet despre o piață importantă din România

Comments are closed.