Faceți asta și „va ploua” cu joburi. E mai simplu decât credeți

24 milioane de noi locuri de muncă ar putea fi create la nivel global până în 2030 dacă vor fi implementate politici juste de promovare a economiei verzi.

Inițiativele de limitare a încălzirii globale cu 2 grade Celsius va genera suficiente joburi pentru a compensa pierderea a peste 6 milioane în alte zone ale planetei, pterdere survenită prin lipsa de implicare în atenuarea fenomenului, informează un raport al Organizației Internaționale a Muncii (OIM).

Noile locuri de muncă vor fi create adoptând inovații sustenabile în sectorul energiei, inclusiv în ce privește schimbarea mixului de energie, introducerea și promovarea automobilelor electrice, îmbunătățirea sistemelor energetice ale clădirilor, consider oficialii OIM.

Serviciile eco precum regenerarea solului și a apei, fertilizarea, combaterea dăunătorilor, polenizarea și protecția împotriva condițiilor meteorologice extreme, susțin, printre altele, activitățile de agricultură, pescuit, silvicultură și turism, care angajează 1,2 miliarde de lucrători.

Stresul termic ucide

În schimb, creșterea preconizată a temperaturii va face ca stresul termic, mai ales în agricultură, să devină tot mai prezent, cu toate implicațiile sale nedorite. Acesta poate duce la mai multe afecțiuni și boli, precum epuizare sau accidente cerebrale.

Conform estimărilor organizației, bolile cauzate de stresul termic vor provoca o pierdere globală de 2% din orele de muncă, până în 2030.

„Concluziile raportului nostru subliniază faptul că locurile de muncă se bazează în mare măsură pe un mediu sănătos și pe serviciile pe care acesta le oferă. Economia ecologică poate permite mai multor milioane de oameni să iasă din sărăcie și să își îmbunătățească mijloacele de trai, atât pentru generațiile actuale cât și pentru cele viitoare”, a declarat Deborah Greenfield, directorul general al OIM.

Astfel, prin trecerea la economia verde, numărul joburilor va înregistra creșteri nete de 3 milioane în America, 14 milioane în Asia, 2 milioane în Europa și zona Pacific.

În schimb, ar putea exista pierderi nete de locuri de muncă în Orientul Mijlociu (-0,48%) și Africa (-0,04%), dacă tendințele actuale persistă, datorită dependenței acestor regiuni de combustibilii fosili și, respectiv, de minerit.

Concluziile studiului OIM

Potrivit acestora, odată cu „înverzirea economiei”, cele mai multe sectoare de activitate vor beneficia de creșterea numărului de joburi, afirmă reprezentanții OIM.

Din cele 163 de sectoare economice analizate, doar 14 vor suferi pierderi de peste 10 000 de locuri de muncă în întreaga lume.

Doar două sectoare, extracția petrolului și rafinarea petrolului arată pierderi de 1 milion sau mai multe locuri de muncă.

Se vor crea 2,5 milioane de locuri de muncă în domeniul energiei regenerabile, compensând aproximativ 400.000 de locuri de muncă pierdute în generarea de energie electrică pe bază de combustibili fosili.

6 milioane de locuri de muncă pot fi create prin trecerea la o „economie circulară” care include activități precum reciclarea, repararea, închirierea și reconstrucția – înlocuind modelul economic tradițional de „extragere, fabricare, utilizare și eliminare”.

Articolul precedentDeclarație șoc a unui colaborator al lui Warren Buffet despre o piață importantă din România
Articolul următorProiect OUG. Deschiderea pieței serviciilor de plată va crește concurența, motiv de dispute pe marginea proiectului

Comments are closed.