Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a negat faptul că ar exista o intenție a Băncii Naţionale de a limita creditarea şi a spus că este ”adeptul libertăţilor ca oamenii să se împrumute pentru nevoile curente pe care le au, fie că sunt persoane fizice, sau agenţi economici, pentru că fără creditare piaţa în sine nu se mişcă”.
„Nu a fost şi nu este este o intenţie a BNR de a limita creditarea. A fost o discuţie în cadrul Consiliului Naţional pentru supraveghere macro prudenţială vizavi de această analiză pe care BNR trebuie să o efectueze, o analiză a pieţei în general a profilului celui care doreşte un împrumut, care se creditează, zona pentru care este nevoie. Şi după ce această analiză va fi prezentată în Consiliu, atunci Ministerul Finanţelor, împreună cu cei prezenţi la acea discuţie vom analiza exact care este cea mai bună variantă, pentru ca Romania să aibă o creştere sustenabilă”, a declarat Teodorovici, la Neptun, citat de agenția publică.
Un document a circulat în presă, semnat de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în care sunt propuse noi plafoane de îndatorare la creditele acordate persoanelor fizice.
Așa cum a informat Realitatea Financiară, BNR vrea să aducă modificări regulamentului 17/2012 privind unele condiții, la imprumuturile imobiliare cu dobanda fixă. Nivelul maxim al gradului de îndatorare ar urma să fie de la 1 iulie 50% la creditele în lei și 35% la cele în valută.
In cazul ipotecarelor cu dobânda variabilă, Banca Centrală a stabilit plafonul la 40% în cazul creditelor în lei și 30% la cele în valută.
Rata creditelor neperformante ajunsese la 6,16% la nivel de sistem bancar, la sfârșitul trimestrului unu 2018, dintr-un total de 125,68 miliarde lei (denominat) împrumuturi acordate populației.
85,56 miliarde au fost creditele acordate în lei, 36,21 miliarde au reprezentat creditele acordate în euro și 3,90 miliarde lei împrumuturile în alte valute.
Potrivit datelor din Raportul de stabilitate financiară, făcut public de Banca Nțională, rata creditelor neperformante ale populației la bănci după tipul creditului arătă datorii neachitate de 16% la creditul de consum garantat cu ipotecă, 5,3% la creditul de consum negarantat cu ipoteci, 3,2% la creditul imobiliar și 2,5% la carduri de credit și cu facilitate de overdraft.
Comments are closed.