Cea mai mare tranzacție din istoria media moderne a primit săptămâna aceasta avizul favorbail a justiției nord-americane. Odată clarificate aspectele de legalitate, din perspectiva concurenței loiale, cele 85,4 miliarde de dolari plătite grupul de telecomunicaţii AT&T grupului Time Warner își vor produce produce efecte.

Schimbarea conducerii actuale sau chiar a proprietarului PRO TV, vor fi printre acestea. În acest moment este așteptată decizia AT&T în privința viitorului PRO TV, fiind posilbil ca AT&T să înstrăineze compania din România.

Unul dintre cei ce așteaptă aceste schimbări de strategie de business  pentru PRO TV, ar putea fi chiar fostul patron al PRO-ului, Adrian Sârbu, căruia partenerul de business din urmă cu mai mulți ani, (Central European Media Enterpresies) CME, i-ar fi reproșat un posibil conflict de interese. Aceată chestiune a dus la decizia de separarea completă a activelor și afacerilor CME de cele ale Media Pro, deținute de Sârbu. Adrian Sârbu a fost ”demisionat” de la conducerea PRO TV, în 2013, după ce veniturile companiei scăzuseră puternic în anii de după criza mondială. Demisia lui Sârbu a venit la două luni după ce Comisia Europeana dăduse unda verde conglomeratului american media Time Warner sa preia controlul asupra CME – și, implict a PRO TV….

La momentul perfectării tranzacției dintre AT&T și Time Warner, CME reprezenta, încă, cel mai mare grup de televiziune din Europa Centrală şi de Est cu operaţiuni în Cehia, România, Bulgaria, Croaţia, Slovacia şi Slovenia.

Pro TV este deţinut de compania americană CME (Central European Media Enterpresies), iar principalul acţionar în această companie, cu 75% din acţiuni, este Time Warner.

Conform informațiilor deținute de Ziarul Financiar (publicație care, pană la separarea business- urilor lui Adrian Sarbu și CME, intra în component gruplui Media Pro din care facea parte si PRO TV) Randall Stephenson, CEO-ul AT&T, ar mai fi fost prezent în România, în anul 2014, cand a avut o cină privată cu premierul de la acea dată Victor Ponta. La întâlnire ar fi participat și Viorel Hrebenciuc,  pe atunci era „eminenţa cenuşie” a PSD, același influent ”aranjor” politic fiind și cel care a intermediat personal contactul celor doi.

Ministerul Justiţiei din SUA a blocat, inițial tranzacția ce primit sătâmâna trecută decizia favorabilă a instanței.

În acest moment, judecătorul federal Richard Leon a deblocat tranzacția, respingând contestaţia întemeiată pe suspiciunea că acest acord ar elimina concurenţa pe piaţa televiziunilor din Statele Unite. Instanța civilă a stabilit că tranzacţia prin care AT&T achiziţionează grupul Time Warner este legală.

Dincolo de fuziunea celor două trusturi, sunt anticipate implicații și în alte domenii media şi telecomunicaţiilor, în contextul existenței unor contracte între Time Warner și Walt Disney, Comcast Corporation şi 21st Century Fox. Hotărârea judiciară va fi un reper în aplicarea reglementărilor concurenţiale în mandatul preşedintelui Donald Trump, notează WSJ.

Până în acest moment, AT&T nu a exprimat nicio poziţie referitoare la viitorul CME, și implict al PRO TV, în sensul în care compania din România va rămâne sau nu în portofoliul noului proprietar, AT&T.

 

 

Articolul precedentDe ce este Teodorovici preocupat de discuțiile privind limitarea creditării ?
Articolul următorValoarea și data emiterii tichetelor căștigătoare la Loteria Bonurilor Fiscale

Comments are closed.