Comisia Europeană a anunţat luni că a deschis o investigaţie aprofundată pentru a evalua dacă măsurile de sprijin acordate de autorităţile române companiei TAROM sunt conforme cu normele UE privind întreprinderilor aflate în dificultate, a transmis Executivul comunitar.

Anunțul vine după ce, prin planul de restructurare a companiei TAROM, prezentat Comisiei la sfârșitul lunii mai, autoritățile române au comunicat că vor să sprijine procesul printr-o finanţare publică de aproximativ 190 de milioane de euro, după ce anul trecut i-au mai acordat un împrumut de salvare temporar de aproximativ 36,7 milioane de euro.

Potrivit normelor UE privind ajutoarele de stat, acestea se acordă pentru o perioadă de până la 6 luni, perioadă după care fie ajutorul trebuie rambursat, fie statul respectiv trebuie să notifice Comisiei un plan de restructurare.

Pentru ca ajutorul de restructurare să fie aprobat, planul trebuie să asigure faptul că viabilitatea întreprinderii poate fi restabilită fără a primi în continuare sprijin din partea statului, că aceasta contribuie într-o măsură suficientă la costurile restructurării sale şi că denaturările concurenţei generate de ajutor sunt eliminate cu ajutorul unor măsuri de compensare care includ, în special, măsuri structurale.

În acest stadiu, Comisia are îndoieli cu privire la faptul că planul de restructurare şi ajutorul pentru sprijinirea acestuia îndeplinesc condiţiile prevăzute în orientări.

Investigaţia aprofundată a Comisiei va examina în special: dacă planul de restructurare propus este adecvat pentru rezolvarea dificultăţilor companiei TAROM şi pentru restabilirea viabilităţii pe termen lung a acesteia într-un interval de timp rezonabil, fără să i se acorde în continuare ajutor de stat; dacă Tarom sau operatorii de pe piaţă ar urma să contribuie suficient la costurile de restructurare, asigurându-se astfel că planul de restructurare nu se bazează excesiv pe finanţarea publică şi că ajutorul este proporţional, precum şi dacă planul de restructurare ar urma să fie însoţit de măsuri adecvate de limitare a denaturărilor concurenţei create de ajutor.

Comisia îşi va continua investigaţiile pentru a afla dacă îndoielile sale iniţiale se confirmă.

 

Articolul precedentPremierul Cîțu: ”Economia are cea mai rapidă revenire după o criză economică din ultima sută de ani”
Articolul următorSpecialiștii pun explozia prețurilor gazelor și energiei electrice pe seama certificatelor de CO2 și a Rusiei