„Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o garanţie românească pentru împrumuturi, în valoare maximă de aproximativ 62 de milioane de euro (aproximativ 301 milioane de lei), în favoarea companiei aeriene Blue Air. Prin această măsură se urmăreşte despăgubirea companiei aeriene pentru daunele suferite ca urmare a pandemiei de COVID-19, precum şi acordarea de sprijin urgent sub formă de lichidităţi în favoarea companiei. Măsura a fost aprobată parţial în temeiul articolului 107 alineatul (2) litera (b) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) şi parţial în temeiul Orientărilor din 2014 ale Comisiei privind ajutoarele de stat pentru salvare şi restructurare”, se menţionează în comunicat.
Margrethe Vestager, vicepreşedinte executiv, responsabilă cu politica în domeniul concurenţei, a subliniat că această garanţie îi va permite României să despăgubească parţial operatorul aerian privat pentru daunele suferite ca urmare a pandemiei, dar și să-i asigure resurse pentru a acoperi o parte din nevoile urgente şi imediate de lichidităţi cu care se confruntă.
Comunicatul menţionează că Blue Air îndeplinea condiţiile pentru a fi considerată o întreprindere aflată în dificultate la 31 decembrie 2019, înainte de pandemia de COVID-19. Mai precis, compania înregistra pierderi din cauza investiţiilor ample pe care le-a întreprins începând din 2016 pentru a-şi îmbunătăţi reţeaua de rute.
Blue Air, cel mai mare transportator aerian român, a declanșat, în urmă cu o lună, procedura de concordat preventiv, prin care o companie poate propune creditorilor un plan de redresare și plată a datoriilor, astfel încât să fie evitată insolvența. La finalul lunii iulie, compania a făcut un apel public către Guvern să urgenteze acordarea unor garanții.
Și comapania de stat TAROM a primit aprobare, din partea guvernului, pentru p garanție de 65 de milioane de euro.