Datoria publică a Marii Britanii a depăşit, pentru prima dată, pragul de 2.000 de miliarde de lire sterline (2.650 de miliarde de dolari) la finele lunii iulie, pe măsură ce guvernul de la Londra a majorat cheltuielile publice pentru a face faţă pandemiei de coronavirus, iar veniturile din taxe s-au redus, a anunţat vineri Oficiul naţional de statistică, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Conform datelor precise, datoria publică a crescut cu 227,6 miliarde lire sterline, comparativ cu luna iulie 2019, până la 2.004 miliarde lire sterline (2.660 miliarde dolari), echivalentul a 100,5% din Produsul Intern Brut al Marii Britanii, cel mai ridicat nivel înregistrat după 1961.

Datele Oficiului naţional de statistică mai arată că în perioada aprilie-iulie 2020 (primele patru luni ale anului financiar curent) Marea Britanie a împrumutat 150,5 miliarde lire sterline, de aproape trei ori mai mult decât a împrumutat guvernul britanic în întregul an financiar precedent. Numai în luna iulie a acestui an guvernul britanic a împrumutat 26,7 miliarde lire sterline. Comparativ, în luna iulie a anului trecut, bugetul Marii Britanii a înregistrat un surplus de aproximativ 1,6 miliarde lire, graţie veniturilor din taxele pe venit.

„Aceste cifre sunt un semnal de alarmă că trebuie să ne readucem finanţele publice pe o traiectorie sustenabilă, ceea ce va necesita luarea unor decizii dificile”, a declarat ministrul britanic al Finanţelor, Rishi Sunak.

Datoria publică ca procent din Produsul Intern Brut a crescut şi ca urmare a unei contracţii semnificative a economiei britanice în perioada carantinei impusă de pandemia de coronavirus, a subliniat Oficiul naţional de statistică. 

Articolul precedentComisia Europeană a aprobat garanțiile guvernamentale de 62 de milioane de euro pentru Blue Air
Articolul următorComplexul Energetic Oltenia va cere aprobarea CE pentru planul de restructurare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau