Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică un proiect de lege care va modifica o serie de prevederi ale Codului penal, pentru a sancționa mai multe fapte de fraudă și contrafacere, în legătură cu mijloace de plată fără numerar, cum sunt criptomonedele.

Propunerile de reglementare vin după ce criptomonedele deja au primit reglementare în zona fiscală și în zona de prevenire a spălării banilor.

În primul rând, va fi introduse fapte infracționale inexistente până acum sau asupra cărora existau neclarițăți, potrivit avocatnet.ro

Printre cele mai importante se numără:

  1. operațiuni de transfer de monedă virtuală, prin utilizarea, fără consimțământul titularului, a unui instrument de plată fără numerar sau a datelor de identificare care permit utilizarea acestuia (pedeapsă între doi și șapte ani);
  2. diverse fapte de deținere a unui instrument de plată fără numerar, furat sau obținut pe nedrept, în vederea folosirii frauduloase a acestuia (pedeapsă între doi și șapte ani);
  3. transferul de bani, valoare monetară sau monedă virtuală (criptomonedă), prin introducerea, transmiterea, modificarea sau ștergerea de date informatice, restricționarea accesului la aceste date, afectarea ori împiedicarea în orice mod a funcționării unui sistem informatic, în scopul de a obține un beneficiu material pentru sine sau pentru altul, dacă s-a cauzat o pagubă unei persoane (pedeapsa între doi și șapte ani).

De asemenea, va fi inclusă o definiție a criptomonedei (monedei digitale) în Codul penal: „o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal și nu deține statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb și poate fi transferată, stocată și tranzacționată electronic”.

Aceste modificări, precum și celelalte propuse în proiect, au ca scop transpunerea unei directive europene în domeniu, ce vizează combaterea fraudelor și a contrafacerii, în privința mijloacelor de plată fără numerar (e vorba de Directiva Uniunii Europene nr. 713/2019).

Pentru a fi transpus în practică, proiectul de lege trebuie să fie aprobat de Guvern, să fie adoptat de Parlament, promulgat de președintele țării și să apară în Monitorul Oficial.

 

 

Articolul precedentProducţia de autoturisme din Romania, în creştere, în luna septembrie
Articolul următorConsultări politice la Washington între ministrul de externe Bogdan Aurescu și secretarul de stat al SUA Michael Pompeo