Ministerul Finanțelor Publice a corectat noțiunea de jurisdicție necooperantă din legea fiscală, eliminând Turcia din această categorie. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial și astfel a fost eliminată problema apărută în perioada 1 ianuarie – 26 februarie, când cheltuielile din tranzacțiile cu Turcia au fost încadrate ca nedeductibile la calculul impozitului pe profit, potrivit avocatnet.ro.

Noua formă a art. 25 alineatul (4), litera f1) din Codul fiscal nu mai face referire la anexa II din Lista UE cu jurisdicții necooperante fiscal, potrivit OUG nr. 13/2021, apărută vineri în Monitorul Oficial (modificarea se aplică de la data publicării): „f1) cheltuielile efectuate ca urmare a unor tranzacţii cu o persoană situată într-un stat care, la data înregistrării cheltuielilor, este inclus în anexa I din Lista UE a jurisdicţiilor necooperante în scopuri fiscale, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, pentru tranzacţiile efectuate începând cu data de 1 ianuarie 2021, numai în situația în care cheltuielile sunt efectuate ca urmare a unor tranzacții care nu au scop economic”. 

La începutul anului, numeroase firme care au relații de afaceri cu Turcia au atras atenția asupra efectelor nefaste pe care le are introducerea acestei țări în categoria jurisdicțiilor necooperante în scop fiscal, conform definiției și listei Uniunii Europene.

Relațiile comerciale România-Turcia, puse în pericol de includerea Ankarei pe lista jurisdicțiilor necooperante fiscal

Articolul precedentRaluca Turcan: „Bugetul pentru anul 2021 este un buget curajos, orientat către dezvoltarea României”
Articolul următorPetrișor Peiu: Cât de mari sunt marile firme românești