Comisia Europeană a respins din nou proiectul de buget pe 2019 al Italiei și amenință cu sancțiuni guvernul populist de la Roma, care însă declară că nu-și schimbă programul.
În aceste condiții, se prefigurează un conflict de durată care ar putea câteva luni și s-ar putea solda cu sancțiuni financiare impuse de Bruxelles, relatează Reuters.
Comisia Europeană spune că bugetul, prin care se majorează deficitul de la 1,8% la 2,4% din PIB anul acesta, este „un caz serios de nerespectare” a recomandărilor sale. Prin urmare, executivul UE a lansat o „procedură de deficit excesiv” din cauză că enorma datorie publică a Italiei nu va scădea, așa cum cer regulile UE.
Datoria Italiei, de peste 130% din PIB, adică peste 2.300 de miliarde de euro, este – raportată la PIB – a doua cea mai mare din Europa, după Grecia.
„Prin ceea ce a pus pe masă acest Guvern italian, noi vedem un risc ca ţara să se adâncească orbeşte în instabilitate (…). Deschiderea unei «proceduri de deficit excesiv» pe baza datoriei este justificată”, a anunţat vicepreşedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis.
O asemenea procedură poate conduce la aplicarea unor sancţiuni financiare Italiei. Comisia este sprijinită în poziția sa de guvernele din zona euro, îngrijorate că planurile Romei de cheltuieli pe datorie ar putea declanșa o altă criză a datoriilor care le-ar afecta pe toate.
„Ţările din zona euro se află toate în aceeaşi echipă şi trebuie să joace după aceleaşi reguli”, a subliniat el.
În Italia, însă, guvernul format din Liga de dreapta și MIșcarea anti-sistem 5 Stele, rămâne sfidător. „Suntem convinși în privința cifrelor din bugetul nostru. Mai vorbim peste un an”, a spus vicepremierul Matteo Salvini, adăugând că amendarea Italiei pentru deficitul excesiv ar fi o „lipsă de respect”.
Acest anunţ intensifică tensiuni deja existente între Comisie şi Guvernul populist şi de extremă dreapta italian, comentează The Associated Press.
Comments are closed.