China şi India ar putea depăşi Statele Unite în 2030 şi ar putea deveni cele mai mari economii ale lumii, conform unei prognoze Standard Chartered Plc, şapte dintre primele 10 economii ale lumii de atunci fiind în prezent pieţe emergente, arată Bloomberg.
Conform unui clasament în baza PIB nominal folosind paritatea puterii de cumpărare, China va fi pe primul loc, urmată de India, SUA, Indonezia, Turcia, Brazilia, Egipt, Rusia, Japonia şi Germania.
Banca Standard Chattered prognozează o creşteri de 7,8% până în 2020 pentru India, în timp ce ritmul de creştere al Chinei va încetini până la 5% în 2030, având în vedere dimensiunea economiei.
Cota Asiei din PIB global, care a crescut la 28% anul trecut, de la 20% în 2010, va ajunge probabil la 35% până în 2030, echivalentul zonei euro şi al SUA combinate.
Economiştii de la Standard Chartered cred că mai mult de jumătate din populaţia lumii va intra în categoria clasei de mijloc până în 2020, creştere care, condusă de urbanizare şi educaţie, ar trebui să ajute la contracararea efectelor tendinţei rapide de îmbătrânire a populaţiei în multe economii, inclusiv în China.