În Bulgaria, colectarea taxelor și impozitelor este mai eficientă decât în România, deși vecinii noștri de la sud au un nivel de taxare mai redus decât al nostru, arată președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.
„Ei colectează, ca venituri, 36,1% din PIB, noi 30,5% din PIB, din care noi avem venituri fiscale de 25,7%, iar ei 29,8%. Ei au cu 4% din PIB mai multe taxe și impozite colectate, în condițiile în care au un nivel de taxare mai scăzut decât al nostru”, a spus Dumitru, în cadrul unui eveniment organizat de cursdeguvernare.ro. Potrivit acestuia, din plata TVA, Bulgaria colectează 9,3% din PIB, iar noi colectăm 6,2%.
„Impozitul pe venit de la populație este relativ similar. Ei aveau 10%, noi aveam 16%, acum avem și noi 10%. Impozit pe profit firme 2,3% versus 1,7%. Diferența este în favoarea lor în sensul că ei au venituri mai mari cu cotă de 10%, noi avem venituri mai mici cu cotă de 16%”, a precizat președintele Consiliului Fiscal.
În ceea ce privește contribuțiile de asigurări sociale nu este diferență foarte mare, spune el, dar cu mențiunea că nivelul de taxare este semnificativ mai mic în Bulgaria.
“32,4% sunt cotele de CAS în Bulgaria și 25,8 la PFA, fiind un plafon la 2,5 salarii medii brute, în timp ce în România aveam anul trecut 39,35% și 16% la PFA. Vedeți discrepanța între salarii și alte forme de venit în România, fără plafon. Deci noi avem o cotă de impozitare mult mai mare și fără plafonare, ei au o cotă de impozitare mult mai mică și cu plafonare la 2,5 salarii medii și cu toate acestea au venituri aproape cât noi”, a mai spus Ionuț Dumitru.
Dacă România ar colecta TVA la nivelul Bulgariei, ca rată de colectare – ei nu colectează 13,56%, noi nu colectăm 35,88% – am avea venituri cu 3,8 miliarde euro în plus, 2,25% din PIB. Vă dați seama care este dimensiunea? Este colosală.